Premijer Plenković: Hrvatska se s takvom krizom nikada nije suočila, moramo biti na razini izazova

Premijer Plenković: Hrvatska se s takvom krizom nikada nije suočila, moramo biti na razini izazova

Hrvatska se s ovakvom krizom nikada nije suočila, kao država i društvo moramo biti na razini izazova koji je pred nama, istaknuo je na početku današnje sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković.U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Kazao je da se Hrvatska s takvom krizom još nikada u povijesti nije suočila, naglasivši da je u novim okolnostima ozbiljno, odgovorno i solidarno ponašanje svakog pojedinca izrazito važno.

Uvodno obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:
"Sukladno ovom naputku koji je jučer izdao Stožer civilne zaštite, koji vodi potpredsjednik Božinović i sami smo uveli mjere socijalnog distanciranja, stoga se i ova sjednica Vlade održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su inače ministarski i drugi sastanci tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom.   

Riječ je o mjerama koje poduzimamo radi sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, mjere socijalnog distanciranja koje su dobar primjer za sve naše sugrađane, da još jednom plastično razumijemo koliko je situacija ozbiljna i koliko je odgovornost, ozbiljnost svakog pojedinca u novim okolnostima izrazito važna.

Sjednice Vlade do daljnjega u NSK

Mi ćemo do daljnjega održavati sjednice ovdje i na taj način osiguravati normalan rad Vlade. Ukoliko bude potrebno u međuvremenu smo omogućili da održavamo video sjednice Vlade Republike Hrvatske gdje bi svaki ministar bio u uredu u svom ministarstvu i na taj način mogao participirati.  
Radi interesa hrvatske javnosti, uz informacije koje su jutros kazane na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, u ovom trenutku imamo 102 zaražena.  Zahvaljujem još jednom svim saborskim zastupnicima na uviđavnosti i spremnosti da vrlo brzo reagiraju i da se jučer u žurnoj proceduri izmjeni Zakon o sustavu civilne zaštite.Nacionalni stožer civilne zaštite donio je sljedeće mjere i molim sve naše sugrađane da se pridržavaju ovih mjera. A to su:

- Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja od više od 5 osoba
- Obustavlja se rad većine trgovina, osim:

 • prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala
 • tržnica i ribarnica
 • specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje lijekova (ljekarne)
 • specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda
 • poljoprivrednih ljekarni
 • benzinskih postaja
 • kioska
 • pekarnica
 • kemijskih praonica rublja
 • specijaliziranih prodavaonica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala
 • specijaliziranih prodavaonica dječje opreme
 • specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje
 • izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji
 • logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i
 • veledrogerija


Sve ovo što sam nabrojao su iznimke i oni nastavljaju s radom.

Obustava rada i zabrana okupljanja

Obustavlja se također:

 • rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice) te obustava održavanja izložbi, revija i sajmova,
 • rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja. Da nema dilema, hoteli nastavljaju s radom, to je vrlo važno, svatko od ministara je vodio računa o posebnim okolnostima koje su bitne, da budu jasne na temelju ovih odluka  
 • također obustavlja se i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni)
 • obustavljaju se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara
 • obustavljaju se održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola
 • obustavlja se rad autoškola i škola stranih jezika
 • obustavljaju se i vjerska okupljanja


U kontekstu ovih odluka poslodavci su obvezni:

 • organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu
 • otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih
 • zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima.Isto tako, radi zaštite pučanstva na snazi je i Odluka kojom se privremeno zabranjuje odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prelaza Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem.
Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

 • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;
 • prekogranične radnike;
 • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;
 • diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
 • također i na putnike u tranzitu.Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.I ovom prigodom još jednom naglašavam da je potrebno strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Vlada će pomoći da se nastavi gospodarska aktivnost

Sve ove mjere bit će na snazi najmanje 30 dana od danas.Unatoč ovim izvanrednim okolnostima, Vlada će poduzeti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla da se nastavi gospodarska aktivnost u najvećoj mogućoj mjeri, pritom uvijek dajući prednost sigurnosti i zdravlju hrvatskih građana. U tu svrhu pripremili smo i paket od 63 gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća.Za provedbu tih mjera, Vlada je u Hrvatski sabor uputila 19 zakonskih prijedloga o kojima će Hrvatski sabor danas i glasovati. Očekujem potporu u Hrvatskom saboru za ove zakone.Mi smo i sinoć na telefonskoj sjednici Vlade prihvatili nekoliko amandmana koji su došli od oporbenih klubova.

Jedan dio mjera ćemo poduzimati temeljem ovlasti Vlade, dakle uredbama i odlukama.

Zahvala svim zdravstvenim djelatnicima

I želim ovom prigodom pozvati još jednom sve na odgovorno i solidarno ponašanje. Želim posebno zahvaliti svim našim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti u obrani od virusa i na njihovoj velikoj požrtvovnosti, kao i svim drugim službama koje su u protekla skoro već dva mjeseca maksimalno angažirane da se štete od ove epidemije, a na globalnoj razini pandemije, što više smanje.
Posebno zahvaljujem svima onima koji rade u ovim otežanim uvjetima i zahvaljujući kojima se vitalne gospodarske aktivnosti održavaju, od radnika u prodavaonicama do vozača kamiona u lancu opskrbe.

Još jednom apeliram na poseban oprez naših sugrađana starije dobi, apeliram na njihove obitelji, njihove najbliže, njihove susjede, volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihovoga svakodnevnog života, a njih molim za maksimalnu suzdržanost i na pridržavanje ovih mjera.
Iskustva drugih zemalja, gdje nažalost već imamo jako puno smrtnih slučajeva govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi.
I zato još jednom apel svima: Ostanite kod kuće, ne dovodite sebe u rizik. Samo disciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedna od najvažnijih elemenata.
Realno, Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila, mjere koje su jučer poduzete strože su čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji.

Da bismo dodatno hrvatskoj javnosti predstavili izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, večeras ću se obratiti putem televizijskih medija da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, a život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci i kao institucije, država i društvo kako bismo bili na razini izazova koji je pred nama."

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.