Plenković: Ovo što Hrvatska danas radi nema ni jedna druga država

premijer korona

Premijer Plenković, o uključenju Hrvatske vojske u mjere zaštite i uređenju šatora kao proširenih kapaciteta za smještaj zaraženih od COVID-19 u sklopu KB Dubrava kaže - Ovo što Hrvatska danas radi nema ni jedna druga država. Šatori su prilagođeni za prihvat pacijenata u varijanti da to bude potrebno prilikom proširenih kapaciteta za smještaj zaraženih od COVID-19 u sklopu KB Dubrava.

Zahvalio je ministru Berošu i ravnatelju KB Dubrava koji su u međuvremenu radili na tome da različiti blokovi KB Dubrava budu također pripravni za prihvat pacijenata.

- Praktički kapacitet ležajeva ovdje u ovim šatorima bit će oko 250 pacijenata, plus još 300 neposredno u ova dva aneksa koja vidimo i u varijanti koja će eventualno trebati kasnije ako do toga dođe, čitava će bolnica biti respiratorno središte odnosno centar za tretiranje eventualno pacijenata u slučaju širenja epidemije COVID-19, izjavio je Plenković.

Na pitanje novinara kako je došlo do odustajanja nabavke medicinske robe, jer vidimo sada da stiže velika donacija - tko to Hrvatsku donira, Plenković je odgovorio da je do toga došlo vrlo jednostavno.
- Stožer civilne zaštite ima zadaću da nas upozorava da što spremniji pratimo razvoj situacije i da odgovaramo na izazove. Ovo što Hrvatska danas radi, dakle da praktički imamo cijeli ekspedicijski kamp pretvoren za prihvat pacijenata, cijeli KBC Dubrava stavljen na raspolaganje, to nema niti jedna druga država u Europi, barem što ja znam, a pratimo sve, kazao je premijer i dodao:
- Ova vrsta pripreme je dio onoga procesa koji radimo od praktički početka siječnja, a to je da budemo što spremniji i što otporniji odgovoriti na izazove.

Odluke ćemo donositi brzo i iza njih ćemo moći stajati i za 100 godina

- Ako Nacionalni stožer dobije informaciju od ministra zdravstva da nam zdravstvene ustanove polako troše svu ključnu opremu, dakle od ovih maskica pa do rukavica, zaštitnih odjela i svega ostaloga što treba - onda mi moramo reagirati brzo. U varijanti kada još nismo bili sigurni prema informacijama i kontaktima koje je imao ministar Beroš hoće li ova donacija po koju je otišao avion Croatia Airlinesa u Ujedinjene Arapske Emirate biti spremna - išli smo osigurati vrlo munjevito odgovarajući broj maskica i zaštitnih odjela, rekao je Plenković i pojasnio:

- Sada kada smo danas ujutro shvatili da je odletio avion Croatie Airlines - nema potrebe za tako naglom odlukom, nego upravo obrnuto. Ministarstvo gospodarstva je kao što ste vidjeli, uputilo jedan poziv ija to ponavljam sada. Dakle, svim proizvođačima i dobavljačima medicinske i zaštitne opreme s popisom izglednih proizvoda koji će nam po uzoru na druge zemlje trebati - vidite apele iz Francuske, Italije kako epidemija traje tako je sve manje na zalihama i maskica i sve ostale zaštitne opreme - da oni kroz svoje distribucijske kanale ili proizvodne aktivnosti imaju spremne proizvode koje onda država u ovim okolnostima, Stožer ili Vlada - može otkupiti, nabaviti i tako dalje. Dakle, to je cijeli smisao.

Plenković je također kazao da će oni odluke donositi brzo, ali da će to biti odluke iza kojih će moći stati za 100 godina, a ne samo iz dana u dan.
- Prema tome, ovo jučer je bilo na sugestiju eventualnog trošenja materijala. Sada kada se to riješilo ovom donacijom, stvar je završena, rekao je Plenković.

Tko donira Hrvatsku?

- Prije otprilike mjesec i pol dana uspostavili smo kontakt s određenim šeikom koji u ovom trenutku želi ostati anoniman i koji je ponudio pomoć. Do realizacije dolazi danas, kazao je ministar Beroš.O tome kako će sve ovo funkcionirati, ministar Beroš je kazao:

- Mi smo zamislili da sada bolesnici koji su teško i srednje bolesni dolaze na jedno mjesto i da se ne desi njihova rasprostranjenost u čitav zdravstveni sustav. Imamo točno planove: kada se kapaciteti klinike za infektivne bolesti koja ima 40 respiratora od kojih je na sreću u ovom trenutku samo jedan u funkciji - kada se popune, odnosno kada ti kapaciteti dođu pred kraj - počinje punjenje ovih kapaciteta.

- Mi smo od početka tvrdili da imamo primarne centre - što je ovaj, imamo sekundarne centre i tercijarne. Arena Zagreb se priprema kao sekundarni centar za one bolesnike koji nemaju tešku kliničku sliku. Dakle za srednje teške bolesnike koji ne zahtijevaju primjenu kisika i druge intenzivne mjere liječenja, kazao je Beroš.

Donacija maski: 11 i pol tona

Sada je zamisao struke, dodao je ministar Beroš, da se u kamp primaju samo bolesnici koji zahtijevaju samo kisik na nos, a ne i intenzivno liječenje.
- Ali po potrebi naravno da ćemo se prilagođavati situaciji. Nemoguće je znati što nas čeka, dodao je Beroš.
Što se kapaciteta bolesnika u Areni tiče, kazao je da će moći primiti i do 1400 oboljelih. A za do donacije maski kazao je da je velika, 11 i pol tona.

Na pitanje postavljeno premijeru Plenkovići planira li smanjiti ministarske aktivnosti, budući da je došao s više od 5 osoba na otvoreno, Plenković je kazao:

- Mi smo pripravni imati i video konferencije sjednice Vlade, isto tako i koordinacija, prema tome niz prilagodbi na operativno funkcioniranje je u tijeku, odavši:

- Mi upravljamo krizom, a ne ona nama. U slučaju veće eskalacije epidemije, sve ovo će biti pripravno. To nema niti jedna druga zemlja. Radimo misleći unaprijed, nažalost prateći ne baš ugodna iskustva nekih drugih zemalja i pokušavamo odgovoriti na najprimjereniji način.

Izvor: HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.