Stožer: Zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara svim izazovima, teretni promet dobro funkcionira

stožer cz

U Hrvatskoj je potvrđena 361 osoba zaražena koronavirusom, šest oboljelih je na respiratoru,  a petero ih je ozdravilo, objavio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Imamo 46 više oboljelih nego jučer u 16 sati, a obavljeno je 3013 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare i dodao kako je broj novozaraženih manji od očekivanog. 
Najviše je zaraženih u Gradu Zagrebu gdje je evidentirano 163 osobe pozitivne na koronavirus. "Zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara svim izazovima", rekao je Beroš.  Šestero je oboljelih na respiratoru, no njihovo stanje je stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, dodao je.Istaknuo je da su to dobri rezultati, ali mogu biti i bolji.
Prosjek dobi bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, a 44 posto žene. U dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a onih od 70 do 80 godina je 6,1 posto. 
To su dobri rezultati, ali mogu biti i bolji, istaknuo je Beroš.
 
Markotić: Prerano je reći koliko je Sumamed učinkovit protiv koronavirusa
 
Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se u toj bolnici liječi 39 oboljelih.  "U klinici je šest bolesnika na respiratoru, no nadamo se da ćemo ih spasiti", rekla je Markotić i ponovno zamolila građane da se pridržavaju svih mjera. O napisima da je lijek Sumamed učinkovit u borbi protiv koronavirusa,  Markotić je rekla kako je to izvrstan proizvod koji smanjuje upalu, ali je još prerano reći koliko je učinkovit protiv koronavirusa. 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ponovio je higijenske preporuke za boravak u zatvorenim prostorima. 
Važno je da se držimo higijenskih preporuka - peremo ruke, dezinficiramo površine koje se često dodiruju. Važno je i da se svi oni koji su u samoizolaciji pridržavaju pravila određenih za tu mjeru. Starije osobe iznad 65 godina i kronični bolesnici neka borave u zatvorenim prostorima i izbjegavaju kontakte s ljudima koji su s drugima u kontaktu. Na pitanje o zaštitnim maskama odgovorio je da obične platnene maske imaju više psihološko značenje vezano uz širenje koronavirusa te da nema smisla tražiti od zdravih ljudi da nose te maske. 
Vezano uz krivulju porasta broja zaraženih, rekao je da ona u Hrvatskoj raste, ali ne tako kao u nekim drugim zemljama. 
"Mislimo da smo na vrijeme uvodili strože mjere. Kada smo vidjeli da je potrebno zaustaviti kontakt na ulicama, uveli smo ograničenje kretanja. To je bilo na vrijeme dok još imamo 300 pacijenata. No efekt ovih mjera trebalo bi vidjeti za 5 do 6 dana", kaže Capak. 
Dodao je i kako epidemiolozi trenutačno nadziru 1290 kontakata dokazanih bolesnika.
 
Od danas je na snazi i odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, osim u posebnim okolnostima
 
Voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović zamolio je građane da ovaj snježni dan ne iskorištavaju za zabavu na snijegu. "Glavna je poruka ostanite doma i ostaje na snazi do daljnjega", istaknuo je. 
Što se tiče zabrane napuštanja mjesta prebivališta, rekao je da se ta odluka, koja je stupila na snagu u ponoć, provodi što nadzire policija. Građani, na koje se ta zabrana na odnosi, dozvole trebaju zatražiti putem maila, a izdavat će ih lokalni stožeri civilne zaštite. 
Božinović je ponovno zamolio poslodavce da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi, a trgovce da prestanu s reklamiranjem akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama. 
"Ovo nije vrijeme kada se treba reklamirati prodaja jeftinijih televizora", istaknuo je. Donesene mjere, kaže, nisu popularne, ali ima i manje popularnih i o njima se također razmišlja i uvest će se ako budu nužne.
 
Teretni promet dobro funkcionira; 3000 dojava o kršenju samoizolacije
 
Teretni promet funkcionira vrlo dobro i postigli smo cilj da opskrba ide dalje, rekao je Božinović i pohvalio policiju za koju je rekao da radi sjajan posao. Pojasnio je i karantenu za vozače kamiona. 
"Naložili smo im karantenu do sljedeće vožnje, mi ih izoliramo i od njihove obitelji. Tako smo ostavili mogućnost da nastave raditi svoj posao", istaknuo je. 
Vezano uz kršenje samoizlolacije, dosad je bilo oko 3000 dojava, a u oko 1000 slučajeva policija je utvrdila kršenje te mjere. Ostalo postupanje stvar je sanitarne inspekcije, rekao je Božinović i poručio kako neće biti zaboravljeno kako se tko ponašao u ovom razdoblju.
 
Izvor: Hina/ Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.