Paket mjera Vlade RH za ublažavanje posljedica od koronavirusa u gospodarstvu

PLENKOVIĆ

Vlada je danas, 24. ožujka, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" i u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa".
 
Grad Zagreb i njegovu okolicu 22. ožujka ove godine pogodio je najjači potres u posljednjih 140 godina jačine 5,5 po Richterovoj ljestvici,Kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, Odlukom o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" se utvrđuju brojevi računa na koje će se donacije uplaćivati.
 
Donesena je i Odluka o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa".  Kao i kod prethodne Odluke, utvrđuju se brojevi računa na koje će se moći uplaćivati donacije kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19.

Zbog krize izazvane koronavirusom Hrvatska vlada donijela je novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Premijer Andrej Plenković predstavio je tri horizontalne mjere za očuvanje gospodarstva koje je ocijenio najvažnijima. Također, ministri će svoje plaće za ožujak donirati za pomoć stradalima u potresu u Zagrebu.

“Pred nama je bitka za održavanje proizvodnje, zaposlenosti i radnih mjesta, a kriza izazvana korona virusom će potrajati više od nekoliko mjeseci”, poručio je Plenković. 

Prva mjera iz domene Ministarstva financija je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obvezama s poteškoćama, što znači da nema poreza na dohodak, na dobit, nema doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Kalibrirana je na prva tri mjeseca s mogućnošću još tri mjeseca.

Druga mjera je ona koja će očuvati radna mjesta i financirati sto posto troška neto minimalne plaće po stalno zaposlenom.

Treća važna horizontalna mjera je usmjerena prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i uz vrlo nisku kamatnu stopu, a u iznosima do 25.000 eura.

Na rashodnoj strani proračuna Hrvatska ide na rezanje svih troškova koji nisu nužni, a nastojat će aktivirati sredstva koja su na raspolaganju Hrvatskoj kao članici EU jer će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države biti hitnim postupkom osigurano dodatnih 240 milijuna eura.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.