Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Kluba 138. brigade HV-a „Goranski risovi“

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Kluba 138. brigade HV-a „Goranski risovi“

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Kluba 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ iz Delnica, u prigodi obilježavanja 30. godišnjice osnivanja. Brigada „Goranski risovi“ osnovana je u Delnicama  28. listopada 2021. godine, a prvotni sastav činile su postrojbe ZNG-a s područja općina Delnica, Čabra i Vrbovskog. 

Tradiciju brigade i sjećanje na njen ratni put nastavlja Klub 138. brigade HV čiji je cilj nastavljati tradiciju postrojbe i čuvati sjećanja na njen doprinos Domovinskom ratu, istaknuli su članovi Kluba na sastanku s Predsjednikom. Predstavljajući ratni put brigade, predstavnici Kluba naveli su kako je kroz brigadu prošlo više od 5000 branitelja, većinom s područja Gorskog kotara, ali i s Primorja i Krka te Rijeke i Opatije. Poginulo je 15, a ranjeno 220 pripadnika „Goranskih risova“. 

Istaknuli su kako je zahvaljujući već njihovom prvom borbenom akcijom početkom studenoga 1991., odnosno oslobađanjem svih vojnih objekata JNA u Delnicama, Hrvatska vojska došla do velike količine oružja i streljiva nužnih za obranu. Brigada je na ratištu, prije svega ličkom, provela četiri godine, od osnivanja do studenoga 1995. godine, rečeno je, a „Goranski risovi“ su svoj doprinos dali i u oslobodilačkoj akciji Oluja u kojoj su djelovali zajedno s Tigrovima.   

Iako je iza njih slavan ratni put, požalili su se predsjedniku Milanoviću kako su gotovo zaboravljeni kao brigada i da se o njima u javnosti jako malo zna. Kako bi očuvali sjećanje na postrojbu, Klub 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ objavio je već dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište. Predsjednik Milanović zahvalio je pripadnicima brigade na svemu što su učinili za Hrvatsku. 

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednik Kluba 138. brigade Željko Sokol,ratni zapovjednik 138. brigade Miljenko Balen, načelnik Stožera 138. brigade Goran Niković, načelnik za političko djelovanje Dragutin Vrus, načelnik veze Tomo Vučić, zapovjednik 1. bojne Miljenko Kauzlarić, operativac u logistici Damir Rački, zapovjednik satnije 1. bojne Darko Kolenc, zapovjednik protudiverzantskog voda Milivoj Diklić, operativac u logistici – ratni snimatelj Valentin Ivančić i branitelj Josip Lisac. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.