Varaždin je u četvrtak srdačno i raširenih ruku ugostio predsjednika Republike Malte Georgea Vellu

Varaždin je u četvrtak srdačno i raširenih ruku ugostio predsjednika Republike Malte Georgea Vellu

Varaždinski gradonačelnik Grada dr.sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, te biskup Bože Radoš, u četvrtak su u Varaždinu ugostili predsjednika Republike Malte NJ. E. g. Georgea Vellu sa suprugom. Posjet Varaždinu upriličen je u sklopu službenog posjeta Predsjednika Malte Republici Hrvatskoj, a nakon susreta s gradonačelnikom kod Starog grada gosti i domaćini krenuli su u razgled Gradskog muzeja Varaždin i prošetali ulicama do Franjevačkog trga gdje ih je ispred županijske palače s obnovljenom povijesnom husarskom gardom dočekao župan Anđelko Stričak, te ukratko predstavio Varaždinsku županiju i njezinu palaču.

Svečani doček na Trgu kralja Tomislava priredila im je Varaždinska građanska garda, a u nastavku posjete Predsjednik Malte i njegova pratnja razgledali su varaždinsku katedralu te su se susreli s biskupom varaždinskim mons. Bože Radošom koji ih je primio u svom ordinarijatu.

 

U pratnji izaslanstva Republike Malte bio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji Jasen Mesić koji ujedno pokriva i Republiku Maltu te savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

„Čast je Varaždinu da ga posjećuje predsjednik jedne države, u ovom slučaju predsjednik Republike Malte George Vella i da se zanima za našu kulturu, tradiciju i povijest, ali i za probleme s kojima se susrećemo u svakidašnjem životu. Velika je čast i uživamo povjerenje državnog vrha što nam šalju delegaciju jedne strane države u grad Varaždin i postali smo grad primjer. Nadam se da ćemo ovim posjetom opravdati očekivanja našeg državnog vrha i predstaviti i grad Varaždin i državu u najboljem svjetlu. Ovakve sitnice i ovakvi posjeti pridonose ukupnoj slici i grada Varaždina i Republike Hrvatske u svijetu.“ – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Sa svojom suprugom Miriam Vella, malteškim ministrom obrazovanja i zapošljavanja Owenom Bonnicijem te pratnjom, posjetio je i varaždinskog biskupa Božu Radoša, koji mu je izrazio srdačnu dobrodošlicu u Varaždin, u središte Varaždinske biskupije i varaždinsku katedralu naglasivši da se "Varaždinska biskupija približava 25. obljetnici svoga postojanja te gradi svoj život na bogatstvu povijesti koje su i prije uspostave Biskupije pisali mnogi vjernici, a posebno crkveni redovi. Predsjedniku je spomenuo i jedinstveno euharistijsko svetište u Hrvatskoj u Ludbregu koje početkom rujna okuplja do stotinu tisuća vjernika."

Biskup Radoš istaknuo je povezanost Varaždinske biskupije i blaženoga Alojzija Stepinca, njezinoga suzaštitnika. Ove se godine navršilo 75 godina njegovog dolaska u lepoglavsku kaznionicu, gdje je pet godina služio zatvorsku kaznu. Stoga je biskup Radoš malteškom Predsjedniku poklonio bistu blaženoga Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučka. Na kraju obraćanja biskup je poručio: „Isplati se boriti za dobro, istinu, čuvati čistu savjest. Htjeli smo ga staviti i Vama na put da svijetli jasnoćom. Neka Vas prati i daje svjetlo u časnoj i odgovornoj službi koju obavljate.“

Predsjednik Vella je zahvalio na gostoljubivosti i lijepom prijemu te se s pratnjom zadržao u ugodnom razgovoru s biskupom Radošem.
 

 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.