Ministrica Tramišak u posjetu Arboretumu Opeka i Vinici koju očekuju projekti vrijedni 150 milijuna kuna

Ministrica Tramišak u posjetu Arboretumu Opeka i Vinici koju očekuju projekti vrijedni 150 milijuna kuna

Nataša Tramišak ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravila je danas u Varaždinskoj županiji te usput u pratnji domaćina, župana Anđelka Stričaka i suradnika i Branimira Štimca, načelnika Općine Vinica, posjetila Arboretum Opeku u Marčanu, gdje na mjestu staroga dvorca grofova Bombelles upravo niče budući Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi.
Nazočne je najprije pozdravio Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te istaknuo da se objekt gradi sredstvima europskih fondova.

Prema riječima župana u projekt „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ investirat će se više od 43 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna iz Europskog fonda. - Jedna je to od najznačajnijih investicija na županijskoj razini, ali i na sjeveru Hrvatske, drugi je program regionalni centar, a treći obnova arboretuma, pritom treba naglasiti i da će se u mandatu ove županijske vlasti na područje Općine Vinica sliti ukupno oko 150 milijuna kuna. Kada završimo ovaj kompleks, Arboretum, dvorac i dodatni programi koji su planirani, vjerujem da će to dati jedan novi zamah i iskorak u razvoju ne samo Općini Vinica i Varaždinskoj županiji nego i svima nama, jer osim za učenike dio sadržaja predviđen nje i za cjeloživotno obrazovanje - istaknuo je župan Stričak.

Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo što će će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati tako važan i kvalitetan sadržaj, jer bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi. Istaknula je i da je iznimno važna je kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i priprema za poslove budućnosti te da i poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome. Ujedno je pohvalila i Varaždinsku županiju koja je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na gotovo sve pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tako je u prošloj godini ugovoreno 110 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata koji se na području županije provode do kraja 2023. godine. Osim toga na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju kojeg smo raspisali kroz plan oporavka i otpornosti prijavljeno je čak 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna. To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine gdje vjerujem da će se brojni europski projekti uspjeti realizirati – izjavila je Tramišak te čestitala svima na pokretanju ove zaokružene i uspješne priče napomenuvši kako bi Centar kompetentnosti u narednom razdoblju mogao biti dijelom planova industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske. - Vjerujem da će ovaj centar kompetentnosti biti velik i važan dio toga, kako bi se gospodarski dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija – zaključila je Tramišak.
Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec rekao je da je intencija Vinice da bude najljepša u Hrvatskoj - Naš projekt je takav da Općina Vinica bude najljepše mjesto u Republici Hrvatskoj jer ona je povijesno mjesto, zahvaljujući ovako prekrasnim projektima kao što je obnova ovog dvorca. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo već sljedeće godine ovdje gore na terasi popiti kavu i s time će svi mještani općine Vinice biti presretni jer to čekaju duže od 40 godina - rekao je Štimec.

 Gradilište su obišli i pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek i pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec, dok su radnom sastanku prisustvovali zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović, pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.