Ministrica Žalac u Sofiji: Protiv smo prijedloga EK o povećanju stope nacionalnog sufinanciranja EU programa

SOFIJA

 

Nastavno na nedavno objavljeni prijedlog Europske komisije za budući EU proračun, ministrica Gabrijela Žalac održala je bilateralni sastanak s povjerenikom Europske komisije za proračun i ljudske resurse, Güntherom Oettingerom tijekom kojeg je naglasila: „Prijedlog Europske komisije o povećanju stopa nacionalnog sufinanciranja nikako ne doprinosi dodanoj vrijednosti kohezijske politike, već predstavlja ozbiljnu prepreku korisnicima u provedbi projekata.“

Spomenuta konferencija u Sofiji posvećena je budućoj kohezijskoj politici i održava se u ključnom trenutku kada prijedlozi Europske komisije za višegodišnji financijski okvir i zakonski paket post-2020 potiču prve reakcije relevantnih dionika. Raspravljalo se o europskoj dodatnoj vrijednosti politike te izazovima i mogućnostima za glavnu investicijsku politiku nakon 2020. godine kao i rizike i cijenu „ne-kohezije“ za EU regije.

Predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borisov, uvodnim je govorom otvorio konferenciju, a osim povjerenika Oettingera, sudjelovali su i ministri ostalih država članica, predsjedavajuća Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu Iskra Mihaylova, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz te ostali sudionici na visokoj razini predani kohezijskoj politici koji su se složili da se napori za povećanje konkurentnosti EU i smanjenje nejednakosti u razvoju Europske regije moraju nastaviti te da bi kohezijska politika trebala zadržati svoju ulogu ključne investicijske politike EU.

Ministrica Žalac održala je i izlaganje na panelu „Rizici i cijena ne-kohezije“ na kojemu je istaknula doprinos kohezijske politike ravnomjernom rastu i razvoju te očuvanju političke stabilnosti unutar EU. „Kohezijska politika kao glavna investicijska stavka proračuna EU, predstavlja primarni alat za poticanje modernizacije europskog gospodarstva i što je najvažnije izravno kroz razne investicije utječe na poboljšanje kvalitete života u lokalnim i regionalnim sredinama.“ zaključila je Žalac.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.