Ministar Banožić u SAD-u: Nastavljamo razgovore o daljnjem opremanju i modernizaciji HV-a

Ministar Banožić u SAD-u: Nastavljamo razgovore o daljnjem opremanju i modernizaciji HV-a

Ministar obrane Mario Banožić, s izaslanstvom Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH predvođenim zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Sinišom Jurkovićem, nalazi se od ponedjeljka 16. listopada 2023. u drugom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, koji je započeo posjetom Nacionalnoj gardi Minnesote, s kojom Hrvatska vojska ima višegodišnje snažno partnerstvo.

Tijekom prvog dana posjeta ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Shawnom Mankeom i zapovjednikom 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Charlesom Kemperom.

Ministar Banožić poručio je kako su Sjedinjene Američke Države strateški saveznik Republike Hrvatske i najvažniji partner u području obrane te da je upravo Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključan dio te suradnje. 

„Za vrijeme drugog službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama održat ćemo kasnije ovog tjedna u Washingtonu bilateralni sastanak s američkim ministrom obrane Austinom te niz drugih sastanaka s različitim sugovornicima u američkom Ministarstvu vanjskih poslova, Senatu i drugim državnim institucijama“, rekao je ministar obrane te dodao kako će s SAD-om raspravljati o suradnji dviju NATO saveznica i nastavku provedbe projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske koji su u tijeku.

„Vrijeme u kojem živimo i djelujemo ponovo nas je podsjetilo kako je ulaganje u obranu ulaganje u sigurnost građana. Mislim da je iznimno važno upravo na ovaj način razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama i vidjeti kako možemo još bolje razvijati našu vojsku“, poručuje Banožić i dodaje kako će se, između ostalog, razgovarati o projektu daljnje nabave helikoptera Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley.

„No, bit će to prilika i za raspravu o mogućnostima nabave drugih sredstava za još snažniji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, poput protuoklopnih sredstava Javelin“, rekao je ministar Banožić. Naime, službeni posjet započeo je u Minnesoti, s čijom Nacionalnom gardom Hrvatska vojska već godinama ima snažnu suradnju u okviru programa State Partnership Program.

„Upravo smo se susreli sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote generalom Mankeom i razmijenili viđenje o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji, kao i nastavku suradnje po pitanju niza projekata, od obuke naših pilota helikoptera i tehničara, do suradnje pri uvođenju borbenih vozila Bradley u uporabu u Hrvatsku vojsku do novih mogućnosti  provedbe zajedničkih vježbi kako bismo nastavili raditi na interoperabilnosti“, zaključuje ministar obrane.

General Manke i general Kemper poželjeli su ministru Banožiću i izaslanstvu u MORH-a i Hrvatske vojske dobrodošlicu u Minnesotu istaknuvši kako im je drago što je ponovo potvrđeno snažno višegodišnje partnerstvo Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote. Generali su u ovoj prigodi poručili kako će nastaviti podupirati projekte opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH te istaknuli kako je kvalitetna suradnja Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote posebno vidljiva i značajna na području zajedničkih obuka i vježbi.

Podsjetimo, ovo je drugi službeni posjet ministra Banožića Sjedinjenim Američkim Državama, nakon posjeta u srpnju 2021. godine, kada je ministar na poziv zapovjednika NG Minnesote gb Shawna Mankea sudjelovao na obilježavanju 25. godišnjice State Partnership Programa, inicijative Ministarstva obrane i saveznih država SAD-a čiji je glavni cilj pružanje potpore u razvoju sposobnosti oružanih snaga američkih bilateralnih partnera.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.