Hrvatska je ulaskom u EU postala bolje mjesto za život

EU Premijer

 

 

Hrvatska je postala bolje mjesto za život nakon ulaska u Europsku uniju te gospodarski snažnija, pri čemu je samo izvoz u zemlje EU u tome razdoblju porastao za 70 posto, ali više od 60 posto ispitanika smatra da je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u Hrvatskoj -Istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji “Pet godina članstva Hrvatske u EU” koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora .

„Naše tvrtke prepoznaju pogodnosti članstva u EU i jedinstvenog tržišta. Bescarinsko poslovanje, ukidanje necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga.Sve je to pridonijelo povećanju hrvatskog izvoza u zemlje EU za 70 posto u posljednjih pet godina. Mali i srednji poduzetnici pokazuju posebno velik interes za EU sredstva, ali koče ih komplicirane administrativne procedure i manjak informacija“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju konferencije

Ulaskom u EU pojednostavljeno poslovanje

HGK je povodom pete obljetnice članstva u EU provela istraživanje među svojim članicama, a pogled gospodarstvenika izložio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. „Glavne prednosti jedinstvenog europskog tržišta hrvatske tvrtke vide u bescarinskom poslovanju i sniženim troškovima prekograničnog poslovanja. Preko 60 posto ispitanika smatra kako je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u Hrvatskoj, a kao najveće probleme navode previše administracije, zakonodavstvo i porezne propise. Što se tiče projekata EU, poduzetnike muče neodgovarajući natječaji i neinformiranost. Obeshrabruje ih komplicirana procedura i trajanje evaluacijskog postupka“, pojasnio je Barbarić, dodavši kako HGK ima veliku ulogu kao jedan od glavnih izvora informiranja poduzetnika o mogućnostima sufinanciranja poslovanja putem EU fondova.

Makroekonomsku poziciju Hrvatske nakon pet godina članstva u EU prezentirao je direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić. „Naš sporiji oporavak se može dijelom objasniti lošom strukturnom pozicijom, po konkurentnosti smo najlošiji od država središnje i istočne Europe. Važno je istaknuti da potpunim iskorištavanjem sredstava koja su nam dostupna kroz EU fondove možemo podići rast BDP-a za čak tri postotna boda“, zaključio je Savić.

Burilović je podsjetio da je članstvom u Uniji Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove. Prema posljednjim podacima ugovoreno je ukupno 4,834 milijarde eura projekata ili 40% ukupne alokacije dok je krajnjim korisnicima isplaćeno 1,1 milijarde eura, odnosno 9% ukupne alokacije. „Nakon prvih godina prilagodbe samog sustava, ali i gospodarstva, vjerujem da smo sada na pravom putu da do kraja ove financijske perspektive iskoristimo najviše dostupnih sredstava koja će nam pomoći u podizanju naše konkurentnosti i potaknuti brži i jači gospodarski rast“, poručio je Burilović, dodavši kako upravo na tom polju HGK nastoji maksimalno pomoći poduzetnicima.

EU je ogroman plus za Hrvatsku

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo da za konkurencijom zaostajemo zbog različite pozicije s kojom smo krenuli u europske integracije. „Za mene nema nikakve dileme, članstvo u EU je ogroman plus za našu zemlju u svakom pogledu. Sasvim je drugačije kad ste dio kluba i sudjelujete u kreiraju europskih propisa, od situacija kada u njoj niste“, naglasio je Plenković, dodavši kako će Vlada nastojati maksimalno olakšati poslovanje gospodarstvenicima.

Voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević kazao je kako se u zadnjih par godina svijet dramatično promijenio. „Svi napredujemo, EU se kreće naprijed, a s njom i Hrvatska, ponekad možda sporo, ali kontinuirano. Napredak je tu i prema svim pokazateljima se razvijamo brže od prosjeka EU u zadnje tri godine. Prije ulaska u Uniju naš rast se temeljio na kreditiranju, a danas se temelji na izvozu i potrošnji, što je bitno drugačije. Fondovi EU su temeljno izmijenili nacionalno gospodarstvo, ta sredstva su 80 posto javnih ulaganja u Hrvatskoj, a potiču se i ulaganja u privatnom sektoru“, rekao je Baričević

Očekivali smo lakši put u Uniju

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabriela Žalac kazala je da svake godine bilježimo više primitaka nego izdataka po pitanju članstva te da je Hrvatska u plusu od 8,4 milijarde kuna što se EU fondova tiče, no da postoji još prostora za napredak. „Možemo i moramo puno bolje. Drago mi je da možemo reći da na petu obljetnicu imamo dobre pokazatelj, ali najvažniji je dijalog s vama gospodarstvenicima kako bi stvorili nove lance vrijednosti koji su ključni za razvoj Hrvatske“, naglasila je Žalac.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je kako smo očekivali dosta lakši put ulaska u Uniju, ali da je vrijedilo truda. „Sve što smo prošli kroz pristupne pregovore vrijedilo je svakog atoma uložene energije jer smo naučili funkcionirati u uvjetima oštre globalne konkurencije“, poručila je Pejčinović Burić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.