Premijer Plenković izjavio u Varaždinu da je izrazito zadovoljan nagodbom s Agrokorom

sastanak vlade u varaždinu

 

Premijer Andrej Plenković danas je u Varaždinu, nakon 4. sjednice Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina  najprije zahvalio na gostoprimstvu  županu Radimiru Čačiću, gradonačelniku Čehoku, te dobroj suradnji predsjedniku Hrvatske zajednice županija i županu Šibensko-kninske županije Goranu Pauku.

Odgovorio je na nekoliko novinarskih pitanja te između ostalog komentirao nagodbu u Agrokoru s naglaskom na nove vlasnike, koji kako je rekao, moraju pokazati vjeru u novu kompaniju i u njezinu sposobnost da generira dobit.
Osvrnuvši se na sjednicu i teme o kojima je bilo riječi rekao je da je taj format susreta sada već etabliran, održava se svakih šest mjeseci, a pokazao se da je Vlada time na dobrom putu kada je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom i decentralizaciji i funkcionalnoj i fiskalnoj.Teme o kojima j bilo riječi bile su vezane uz aktivnosti Županijskih uprava za ceste, apsorpciju sredstava EU-a, ali i nacionalnu podršku za regionalni razvoj, a istaknuo je i da je ova Vlada već dala 700 milijuna kuna nacionalnih sredstava za razvojne projekte različitih dijelova Hrvatske.

Put decentralizacije - zakonski okvir za pripajanje ureda državne uprave županijama

- Dijelimo dobru volju i dobar smjer kad je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom, o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. Današnje teme bile su posvećene resorima prometa, prije svega aktivnostima županijskih uprava za ceste, zatim kvalitetnijoj apsorpciji sredstava EU-a, ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj. Također, izvijestili smo naše partnere i prijatelje na županijskoj razini da Vlada do kraja godine namjerava stvoriti zakonski okvir za pripajanje ureda državne uprave županijama, te na taj način želimo dati  više ovlasti i više zadaća, naravno uz odgovarajuća financijska sredstva. Razgovarali smo i o pripremama Hrvatske za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2021. – 2028. Sljedeći naš sastanak bit će u Rijeci, u Primorsko-goranskoj županiji, a u međuvremenu ćemo s aspekta sufinanciranja projekata raditi na jednostavnijim, kvalitetnijim i boljim procedurama na nacionalnoj razini – rekao je premijer Plenković.

Župan Čačić je napomenuo da je za sve jedinice regionalne samouprave, kao i jedinice lokalne samouprave, najvažnije donošenje odluke Vlade o uspostavi jasnog i jednostavnog modela sufinanciranja EU projekata. Županije osmišljavaju i financiraju projektnu dokumentaciju, zatvaraju financijsku konstrukciju te realiziraju projekte. 

- Tim projektima se samo po osnovi PDV-a uplaćuje 25 posto, koji se u budžet nikada neće uplatiti ako barem dio od dvije do tri milijarde EU novca, koje ćemo nepovratno izgubiti, ne spasimo projektima županija i jedinica lokalnih samouprava. Bez povrata bar dijela sredstava koji se realizacijom tih projekata uplaćuju u državni proračun kroz uplatu PDV-a u roku od 60 dana, županije ne mogu svojim budžetskim kapacitetima izdržati realizaciju dobivenih EU projekata, a buduće ne mogu početi ni pripremati. To posebno pogađa najuspješnije u realizaciji EU projekata. Varaždinska županija ima 245 milijuna kuna vrijedne EU projekte, što je daleko najviši iznos u Hrvatskoj te 30 puta viši od dosadašnjeg godišnjeg prosjeka Županije od 2010. do 2018. godine. Morali bismo osigurati 81 milijun kuna vlastitog financiranja, no naš izvorni budžet od 74 milijuna kuna ne pokriva ni ovogodišnju komponentu koju trebamo platiti za EU projekte, a pritom još uvijek postoji dug Vlade za projekte JPP-a u iznosu od 34 milijuna kuna te se stalno povećava. Dakle, mi ćemo ili morati prestati realizirati EU projekte, što bi bilo strašno, ili moramo imati jasan model kako ćemo dalje – naveo je župan Čačić.

Sufinanciranje EU projekata, dug po JPP-u, prometnice...

Napomenuo je da je i župan Goran Pauk naglasio da je sufinanciranje EU projekta problem svih županija, dok je premijer Plenković dao nalog da se ide u tom smjeru.Istaknuo je da je na sastanku najavljeno pripajanje ureda državne uprave županijama, što je važna i ozbiljna reforma te korak u decentralizaciji ovlasti državne uprave na županijskoj razini.

- Prepoznat je i problem županijskih uprava za cesta, što je za nas u Varaždinskoj županiji jako važno. Imamo deset posto svih županijskih cesta u Hrvatskoj, a financiranje je pet posto, što znači da dobivamo dva puta manje nego što imamo zadatak održavati, a u zadnjih sedam do osam godina smo dodatno zakinuti za jednu trećinu. Ministar Butković je dao nadu da ćemo rješenje za ovaj problem napokon imati, a premijer je još dao i nalog da se to učini – naveo je Čačić. Na početku sastanka je naveo da Varaždinska županija, kao i Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, očekuju realizaciju nagodbe o uplati duga Vlade RH po osnovi JPP-a, i to nakon višestruko javno iznesenih obećanja.

- Dug prema Varaždinskoj županiji s današnjim danom iznosi više od 34 milijuna kuna, a mjesečno se prosječno povećava za 1,2 milijuna kuna bez obračuna zateznih kamata. S obzirom da je pred nama i donošenje prvostupanjske presude, izostanak realizacije nagodbe prije donošenja presude, bez obzira na njezin ishod, bila bi jasna poruka da Vlada sprečava povrat novca. Drugo, za daljnje uplate po JPP-u očekujemo završetak procesa izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju prije ljetne stanke u radu Sabora, te početak uplate daljnjih obveza. Nažalost, bez obzira na jedinstven stav ekonomskih i pravnih stručnjaka da su zakonske izmjene bile potpuno nepotrebne za uplatu duga, i taj proces traje duže od godinu dana – rekao je Čačić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da će u Varaždin od 2019. do 2022. godine biti uloženo oko milijardu kuna europskog novca i dobro je da to država pratii i što je naročito važno da indeks prerazvijenosti ne bude ograničavajući čimbenik da se Varaždinu ne odobravaju projekti.

Što se tiče duga za JPP Premijer Plenković je naveo da očekuju da će Zakon o odgoju i obrazovanju uskoro biti na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, a da zajedničkim naporima traže rješenje za obveze za JPP koje su nastale prije mandata aktualne Vlade. Na sastanku u Varaždinu su, uz premijera i ministre, predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i župana Čačića, bili i drugi hrvatski župani, a uz njih i  Tulio Demetlika, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici Udruge gradova i Udruge općina. Dogovoreno  je da se novi sastanak održi u Rijeci u prosincu. 

Nagodba u Agrokoru

Na pitanje novinara je li mu pao kamen sa srca zbog uspješnog završetka nagodbe u Agrokoru,  Premijer je odgovorio da prije svega čestita većini vjerovnika njih oko 82 posto koji su izglasali nagodbu. 

-Želim ponoviti da su hrvatska država i Vlada u vrlo kratkom roku, u zahtjevnim okolnostima, i u kontekstu koji se sada potpuno zaboravlja, kada je Agrokoru prijetio stečaj i izravna financijska katastrofa za brojne male poljoprivrednike, ipak našla rješenje u razumom roku od 15 mjeseci da se sačuvaju radna mjesta i da omogućimo ekonomsku budućnost i Agrokora i njegovih partnera,

Kvaliteta cijelog procesa izvanredne uprave danas je dobila legitimaciju onih koji su najbitniji – a to su oni koji su imali tražbine prema Agrokoru.
Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacija tog procesa, pa i Vlade, odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a to je opći interes hrvatskog gospodarstva, hrvatske države i zaposlenika, i da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu.

 Za mene je to iznimno ohrabrujuće, kao i što je u međuvremenu stigla ocjena da je zakon u skladu s Ustavom, i što je posredno uvršten i u pravnu stečevinu EU kroz aneks odgovarajućoj uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama, rekao je premijer..
Naveo je i da smo državama u susjedstvu učinili veliku uslugu, jer su mnoge Agrokorove kompanije radile na njihovim tržištima, poručivši da svi ukupno možemo biti izrazito zadovoljni postignutim.

Martina Dalić dala je veliki doprinos


Na pitanje zahvaljuje li Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva koja je dala ostavku pod pritiskom afere "mailovi Borg skupine" Plenković je potvrdno odgovorio. A na pitanje je li se danas čuo s Dalić, odgovorio je da danas nije, ali da je ona dala veliki doprinos svemu.

Premijer je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao da sada slijedi faza potvrde nagodbe od Visokog trgovačkog suda, pa faza implementacije, što će, kako je rekao  'uzeti'  barem još pola godine, a u konačnici slijedi i  nova vlasnička struktura koja će napraviti i novu strukturu korporativnog upravljanja. 

Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje, poručio je premijer Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.