Proračun za iduću godinu bit će poticaj za demografsku obnovu i revitalizaciju

VLADA

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković još je jednom izrazio zahvalnost preminulom glazbeniku Oliveru Dragojeviću za svu radost koju nam je priuštio tijekom više od pedeset godina svoje karijere.-Bilo je zaista dostojanstveno, i jučer u Veloj Luci  na sprovodu na kojem je u ime Vlade bila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, i na komemoraciji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u utorak. Cijeli ispraćaj iz Splita bio je zaista svehrvatska poruka poštovanja prema svemu što je učinio za hrvatsku glazbu i kulturu. Oliver je bio jedinstven, potvrdio je to čitav hrvatski narod i brojni drugi koji su ga cijenili i obožavali u regiji, diljem Europe i svijeta i u našem iseljeništvu - kazao je predsjednik Vlade. Ponovno je čestitao na velikim uspjesima hrvatskih sportaša.

-Sjajna brončana medalja hrvatske vaterpolo reprezentacije prošloga vikenda, na Europskom prvenstvu u Barceloni, još je jedna potvrda kontinuiteta sjajnoga talenta i fantastičnih uspjeha u ovom kolektivnom sportu u kojem smo već desetljećima u samom svjetskom i europskom vrhu-- naglasio je predsjednik Vlade, čestitavši i rukometnoj reprezentaciji gluhih na osvojenome svjetskom zlatu. Gluhe je rukometaše predsjednik Vlade primio prošloga tjedna nakon prvenstva u Brazilu.-
-To pokazuje da smo zaista svestrani u svim sportovima i u svim kategorijama-ocijenio je.

Putokaz za državni proračun

Najavljujući točke dnevnoga reda sjednice, premijer je izdvojio "Prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021", podsjetivši na zakonsku obvezu u procesu proračunskog planiranja, da se ekonomske i fiskalne smjernice za iduće trogodišnje razdoblje usvajaju krajem srpnja ili početkom kolovoza.Smjernice predsjednik Vlade smatra svojevrsnim putokazom za pripremu državnoga proračuna."Riječ je o nastavku kretanja pozitivnih ekonomskih aktivnosti u srednjoročnom razdoblju. Nastavljamo i s fiskalnom konsolidacijom, sa zdravim gospodarskim rastom, smanjenjem javnoga duga i želimo ekonomski rast u kojem se država i svi proračunski korisnici ponašaju odgovorno, da trošimo onoliko koliko imamo, racionalno i usmjereno na razvoj i na gospodarski rast -" istaknuo je.

Poticaj za demografsku revitalizaciju

--Gledajući projekcije, smatramo da će gospodarski rast biti 2,8 posto u ovoj godini,  u idućoj godini očekuje se stopa rasta od 2,7 posto, a potom u sljedeće dvije godine rast po stopi od 2,5 posto", najavio je.
Dodao je da Vlada želi da proračun koji će biti usvojen krajem godine, bude poticaj za rješavanje pitanja demografske obnove, demografske revitalizacije, za nastavak obrazovne reforme.
"Ona je preduvjet svih napredaka hrvatskoga društva i, na neki način, preduvjet konkurentnosti naših ljudi na tržištu radne snage. Zato smo i o tome vodili računa u pripremi ovoga proračuna", rekao je.
Kad je riječ o fiskalnim i makroekonomskim kretanjima, predsjednik Vlade smatra da je najvažnije da rast bude održiv.

Pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti

-Što se tiče smanjenja javnog duga, nastavljamo s ubrzanim trendovima koji pokazuju da bismo 2021. godine mogli  biti sasvim blizu ispunjenja kriterija iz Maastrichta. To je dio šire strategije za preuzimanje eura kao valute do kraja mandata iduće vlade. Smatram da je to realno - naveo je premijer,dodajući da je sve to na tragu Nacionalnoga programa reformi i Programa konvergencije.
-Napravljen je kvalitetan i dobar dokument koji će nam pomoći i u ekonomskoj politici i u održanju onoga što smo nazvali pametnom fiskalnom konsolidacijom. Drago mi je da su ohrabrujući podaci o nezaposlenosti i zaposlenosti i da stopa zaposlenosti raste.

Podaci o sezonskoj zaposlenosti, odnosno padu nezaposlenosti najbolji su do sada: potražnja za radnom snagom je takva da ćemo i danas proširiti određeni broj kvota za strance. Mislim da je to realno, s obzirom na sve što se događa na tržištu, osobito u turističkoj sezoni. Najvažnije je da nije došlo samo do pada nezaposlenosti, nego i do stvarnoga rasta zaposlenosti", rekao je premijer, navodeći da je trenutačna nezaposlenost 8,8 posto te da Vlada zadržava svoj ambiciozni pristup kad je riječ o zapošljavanju.

Smanjenje broja agencija 

Predsjednik Vlade najavio je i drugu točku – prijedlog smanjenja broja agencija, instituta, društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, kao odlučnu mjeru racionalizacije. Zahvalio je potpredsjedniku Vlade Tolušiću na koordinaciji svih radnji za povećanje učinkovitosti i smanjenje broja pravnih osoba s javnim ovlastima na razini države.

Novi ovršni zakon

Podsjetio je na to da je ministar pravosuđa ovoga tjedna predstavio obrise novog Ovršnog zakona, kao četvrti element u procesu rješavanja pitanja blokiranih građana.
-Mnogo je napravljano na racionalizaciji troškova, pojednostavljenju postupka i na pravičnijem pristupu ovoj temi - istaknuo je, zahvalivši radnoj skupini koja je na prijedlogu radila. Dodao je da će uslijediti javno savjetovanje i rasprava što otvara mogućnost da se ovaj prijedlog dodatno poboljša.Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo nizom projekata potpisanih za različita područja, od financiranja poljoprivrednih projekata do gospodarenja otpadom te pohvalio aktivnost ministara na terenu, s puno konkretnih učinaka."Vjerujem da će se sve to zajedno osjetiti i na gospodarskom rastu i razvoju zemlje", zaključio je premijer Plenković svoje uvodno izlaganje.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.