Predsjednica svoj Ured izmjestila u Virovitičko-podravsku županiju

PREDSJEDNICA VPŽ

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila je Ured u Virovitičko-podravsku županiju, a na svečanosti ispred zgrade Županije pozvala je na zajedništvo u rješavanju gorućeg hrvatskog problema, iseljavanja mladih. Privremeni Ured predsjednice Republike otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Županije, a Predsjednica je podsjetila na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Virovitica i drevna Virovitičko-podravska županija imaju veliko političko i vojno značenje. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu u jesen 1991. godine, kada je ovo područje bilo ključno za slamanje planova Jugoslavenske vojske. Na žalost, na ovom području bilo je i ratnih zločina, a sve one koji su ih počinili treba identificirati i osuditi”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata. „Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoći roditeljima”, kazala je. Naglasila je kako su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće. „Poruka je to svima nama da moramo promijeniti obrasce rada, biti s ljudima i rješavati njihove probleme”, kazala je Predsjednica Republike. Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku. Dobrodošlicu u Viroviticu poželjeli su joj Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik. Predsjednica je u privremenom Uredu održala radne sastanke s vodstvom Županije i Grada Virovitice te se susrela s predstavnicima nacionalnih manjina i udrugama hrvatskih branitelja.

Nakon sastanaka u privremenom Uredu predsjednica Grabar-Kitarović položit će vijenac kod Spomenika hrvatskim braniteljima na virovitičkom Gradskom groblju, posjetiti Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici te će u Privremenom uredu održati prijam udruga i pojedinaca.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.