Emir Države Katara u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

EMIR

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi Njegovo Visočanstvo šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, emir Države Katara.Službeni posjet Njegovog Visočanstva emira Države Katara započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice,susretom Predsjednice Republike Hrvatske i Njegovog Visočanstva emira Države Katara te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava, nakon kojeg je potpisano niz dokumenata o suradnji.Prijateljske i pozitivne odnose Hrvatske i Katara prati rast ukupne razmjene no ona može biti bolja u čemu važnu ulogu može imati hrvatska zajednica u toj zemlji bogatoj energentima, suglasili su se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani.Katarski emir kazao je kako je s predsjednicom Grabar-Kitarović razgovarao i o regionalnim politikama i o tome što današnji svijet čini nestabilnim."Bilateralni i politički odnosi između naših zemalja prijateljski su i pozitivni", no za njihovo unapređenje i jačanje potrebni su "intenzivniji kontakti u svim područjima suradnje", kazala je Predsjednica. Izrazila je uvjerenje kako će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku. S Predsjednicom se suglasio emir Al Thani koji je posebno pohvalio sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika u Kataru. "Želim naglasiti da i hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos", kazao je emir Al Thani. Hrvatska zajednica može poslužiti kao spona između naroda, pa tako i hrvatska zajednica od nekih 500 ljudi može "predstavljati taj most između naših zemalja", dodala je Predsjednica.

 Dvoje čelnika suradnju vide u području energetike, hrane i prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, te turizma kao i visoke tehnologije. Hrvatska želi privući investicije iz Katara u turizmu, posebice u područje zdravstvenog turizma, u proizvodnji hrane i industrijskoj proizvodnji, obrambenoj industriji, urbanom razvoju, infrastrukturi, petrokemiji. "Mislim da tu možemo učiniti doista puno više", kazala je Predsjednica te dodala kako znatni potencijali postoje na područjima vojne suradnje, unutarnje sigurnosti, sporta i farmaceutike. Osvrnuvši se na turizam, Predsjednica je izrazila zadovoljstvo rastom broja turista iz Katara. U 2017. godini Hrvatsku je posjetilo 4957 Kataraca što je povećanje od 365 posto u odnosu na 2016. godinu. Nadalje, izrazila je nadu kako će Katarci gledati na Hrvatsku kao na sve poželjniju turističku destinaciju. "Pogotovo imajući u vidu činjenicu da velik broj naših hotela, restorana i prehrambene industrije ima halal certifikate", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. S hrvatskom Predsjednicom suglasio se emir Al Thani kazavši kako se nada da će broj Kataraca u posjetu Hrvatskoj biti veći".Emir Al Thani je čestitao Hrvatskoj na osvojenom drugom mjestu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. "Nadam se da ćete i 2020. polučiti takve rezultate", kazao je Emir te izrazio nadu kako će Predsjednicu ponovno vidjeti u Kataru koji će 2020. biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.

Nakon razgovora dvoje čelnika i bilateralnih razgovora službenih izaslanstava Katara i Hrvatske potpisano je osam ugovora i memoranduma. Potpisan je Ugovor o kulturnoj suradnji te Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i posebnih putovnica. Potpisani su Memorandumi o suglasnosti između Zagrebačkog i Katarskog sveučilišta, ministarstva obrane dviju zemalja, o suradnji u obrazovanju i znanstvenom istraživanju i o suradnji u području sporta i poljoprivrede te Ugovor o međusobnoj suradnji i razmjeni vijesti između hrvatske i katarske izvještajne agencije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.