Proračun Varaždinske županije za 2019. godinu iznosit će oko 259,3 milijuna kuna

proračun vž

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su u četvrtak, 29. studenoga, većinom glasova usvojili proračun Varaždinske županije za 2019. godinu koji iznosi 259,3 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu, proračun je veći za 21,7 milijuna kuna ili 9,1 posto.
- U 2019. godini nastavljamo s provođenjem EU projekata, s investicijskim ciklusom na energetskoj obnovi objekata koji u sljedećoj godini iznosi 227 milijuna kuna. Povećanje se najbolje vidi u konsolidiranom proračunu koji iznosi 1,2 milijarde kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2018. godinu. U energetsku obnovu 10 osnovnih i tri srednje škole bit će uloženo gotovo 50 milijuna kuna, u zgradu Vodotornja 15,8 milijuna kuna, a u objekte zdravstvenih i socijalnih ustanova 162 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić.
Sljedeće godine Varaždinska županija prva u Hrvatskoj počinje s provođenjem važnog projekta u srednjim školama
. – Nakon što smo prvi uveli besplatni prijevoz za srednjoškolce te besplatne udžbenike, sada ćemo prvi uvesti besplatne obroke za učenike srednjih škola u riziku od siromaštva. Naime, ove školske godine je 30 posto osnovnoškolaca u riziku od siromaštva, a za sve njih osiguravamo besplatne obroke, polovicu novcem iz EU-a, a polovicu vlastitim sredstvima. Budući da svi ti učenici nastavljaju školovanje, nužno je bilo osigurati i besplatnu prehranu za najugroženije srednjoškolce – istaknuo je župan Čačić.
U proračunu za 2019. godinu se za prehranu učenika planira 3,45 milijuna kuna, a uz to se nastavlja s provođenjem još jednog novog projekta, cjelodnevnog boravka učenika. Za to se planira 526.000 kuna, gotovo dvostruko više nego 2018. – Produženi boravak je ove školske godine uveden u 60 posto škola, a u program je uključeno 500 djece. Međutim, to je samo trećina mogućnosti budući da postoji mogućnost da se u taj program uključi 1.500 djece od prvog do trećeg razreda. Riječ je o još jednom projektu značajnom na nacionalnoj razini – napomenuo je župan Čačić. 
Težište proračuna i dalje je obrazovanje 
koje bilježi najveći porast u iznosu od 7,2 milijuna kuna u odnosu na 2018. Osim što se pokreću novi programi, nastavlja se s besplatnim prijevozom učenika, sufinanciranjem prijevoza studenata, besplatnim školskim udžbenicima i stipendiranjem. Za zdravstvo i socijalnu skrb će sljedeće godine biti izdvojeno pet milijuna kuna više, a povećanje se odnosi prvenstveno na kapitalne investicije u energetsku obnovu zgrada Opće bolnice Varaždin – poliklinike, psihijatrije te zgrade mikrobiologije i RTG-a. U 2019. godini će biti dovršen EU projekt poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti (8 milijuna kuna), a cilj je opremanje i infrastrukturno uređenje ambulanata primarne zdravstvene zaštite. Osigurana su i sredstva za financiranje postdiplomskih studija liječnika u Općoj bolnici Varaždin.
Proračunom za 2019. godinu za poljoprivredu je osigurano ukupno 6 milijuna kuna, od čega će se direktno i indirektno izdvojiti 4,2 milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje, što je 1,2 milijuna kuna više nego u 2018. Daljnjih 1,3 milijuna kuna namijenjeno je za programe ruralnog razvoja, od kojih je i dalje ključan projekt promocije Varaždinskog bučinog ulja.
Zbog duga države za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a koji iznosi više od 45 milijuna kuna, predviđa se da će manjak prihoda na kraju 2018. godine iznositi 19 milijuna kuna. - Manjak će biti veći nego što smo prognozirali, jer nam država nije vratila ni kunu starog duga, no ne podmiruje ni tekuće rate iako je zbog toga promijenjen čak i Zakon o odgoju i obrazovanju. Sve ide sporo i teško, pa se vjerojatno radi o svjesnoj opstrukciji i o namjernom nanošenju štete građanima Varaždinske županije. Međutim, sve će to država platiti s kamatama s obzirom da se vodi sudski spor, a u istovjetnom takvom predmetu je već donesena prvostupanjska presuda radi naplate duga za koprivničku Gimnaziju – rekao je župan Čačić.

Zatvaranje manjka planira se sukcesivno od 2019. godine, a cjelokupni iznos manjka planira se zatvoriti 2020. godine naplatom potraživanja za JPP.Vijećnici su na 8. sjednici Županijske skupštine za potpredsjednika Županijske skupštine iz redova oporbe izabrali Zlatana Mošmondora. Usvojili su i program javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi za 2019. godinu, prihvatili kapitalni projekt energetske obnove zgrade mikrobiologije i RTG-a u krugu varaždinske bolnice, zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito političko financiranje političkih stranaka za 2019., te zaključke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a za 2018., kao i na financijski plan ŽUC-a za 2019. godinu.Srednjoj školi Ludbreg je dana suglasnost na zaduživanje za kupnju zgrade u kojoj će se obavljati praktična i radionička nastava. Kredit u iznosu od 2,4 milijuna kuna će se uzeti na rok od osam godina.Uz to, vijećnici su prihvatili izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju na području Županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, kao i izvješće o stanju okoliša Županije za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Usvojili su Strategiju razvoja palijativne skrbi za razdoblje od 2018. do 2021. godine, kao i program rada Županijske skupštine Varaždinske županije za 2019. godinu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.