Predsjednica Republike primila predstavnike građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“

Predsjednica Republike primila predstavnike građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je na njihov zahtjev odvojeno predstavnike građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“.

Predstavnici spomenutih inicijativa obrazložili su Predsjednici Republike razloge svojega nezadovoljstva postupanjem Ministarstva uprave i Apisa, koji, kako su istaknuli, nemaju zakonske ovlasti za provjeru valjanosti potpisa, niti je to predviđeno bilo kojim zakonom, kao i razloge zašto su privremeno odustali od uvida u potpise koje je Ministarstvo uprave proglasilo nevažećim. Događaje koji su uslijedili nakon predaje potpisa u Hrvatskom saboru smatraju nezakonitim i ugrožavanjem demokratskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Stoga su od Predsjednice Republike zamolili zaštitu prava građana koji su zatražili raspisivanje navedenih referenduma.

Predsjednica Republike izrazila je razumijevanje za nezadovoljstvo predstavnika spomenutih inicijativa jer im nije bilo dopušteno promatrati tijek kontrole valjanosti potpisa te je ponovila ocjenu kako bi nazočnost tih promatrača bitno olakšala i poziciju Vlade prema zainteresiranoj javnosti. Vezano za različite interpretacije o ustavnim ovlastima  Predsjednice Republike za raspisivanje referenduma, one su jasno uređene člankom 87. Ustava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.