Hrvatska završava predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom

Hrvatska završava predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom

Republika Hrvatska je od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine predsjedala Srednjoeuropskom inicijativom (SEI). Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi, osnovana je 1989. godine u Budimpešti, a u njezinom je članstvu osamnaest europskih država. Republika Hrvatska je članica SEI-a od 1992. godine, a prvi je put presjedala Inicijativom 1998. godine.
Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. Prioriteti hrvatskog predsjedanja bili su  usklađeni s navedenim strateškim ciljevima Inicijative i usmjereni na aktualna pitanja od zajedničkog interesa država članica SEI-a. Riječ je o proširenju Europske unije, jačanju gospodarske, kulturne i parlamentarne suradnje, odgovoru na izazov migracija te jačanju sinergije između SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Kroz brojne aktivnosti tijekom predsjedanja dan je i konkretan hrvatski doprinos jačanju multilateralizma i suradnje kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.
U protekloj je godini organiziran niz aktivnosti iz područja gospodarstva, prometa, energetike i kulture, te skupovi na kojima su prezentirana hrvatska iskustva iz pristupnih pregovora, koji su bili su prilika za afirmiranje hrvatskih stručnjaka koji već sudjeluju u prijenosu znanja u državama članicama SEI-a koje još nisu države članice EU-a. Time su otvorene nove mogućnosti suradnje kao i zajedničko sudjelovanje u projektima financiranim iz fondova EU-a. Za Hrvatsku je jednogodišnje predsjedanje SEI-em bila i odlična priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine, a s obzirom da će proširenje Europske unije biti jedan od prioriteta predsjedanja Vijećem EU-a.
U skladu s navedenim prioritetima hrvatskog predsjedanja održane su brojne međunarodne konferencije i ministarski sastanci – dva sastanka ministara vanjskih poslova kao i sastanak ministara regionalnog razvoja. Uspješni sastanci na ministarskoj razini bili su prilika za razmjenu mišljenja o budućnosti Inicijative kao i konkretnim načinima unapređenja suradnje.
Najvažnije aktivnosti hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom:
U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Modernoj galeriji u Zagrebu je 25. i 26. travnja 2018. godine održana međunarodna konferencija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“, s ciljem predstavljanja iskustva provedbe programa tehničke pomoći kroz nacionalne i EU instrumente koji pomažu državama u procesu europskih integracija kao i pri usklađivanju s EU standardima.

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 29. svibnja 2018. godine, u Zagrebu je održana stručna konferencija o kombiniranom prijevozu. Cilj konferencije bio je razmijeniti znanja i iskustva država članica SEI-a, međunarodnih organizacija i ostalih dionika kako bi se unaprijedio i promicao razvoj kombiniranog prijevoza tereta u Europi te pružile mogućnosti za ostvarivanje buduće suradnje u navedenom sektoru.

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, 6. lipnja 2018. godine u Zagrebu je održan ministarski sastanak o jačanju kohezije i kompetitivnosti kroz regionalnu suradnju. Bila je to prilika za razmjenu iskustva i mišljenja o strateškim ciljevima kohezijske politike EU, odnosno jačanju gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije te smanjenje razlika između država članica EU i regija.

U Splitu je 11. lipnja 2018. godine održan godišnji sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a, čiji je domaćin bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Tema sastanka bila je „Srednjoeuropska inicijativa – buduća perspektiva“, s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a na sastanku u Splitu usvojili su Communiqué, koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost. Communiqué možete preuzeti OVDJE.

Središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja bio je koncert u okviru Dubrovačkih ljetnih igara, održan 14. kolovoza 2018. godine, u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku. Nastupili su prvi klarinet Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer i argentinski pijanist Jose Gallardo.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a održan je na marginama 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku 26. rujna 2018. godine. Tijekom sastanka se o aktualnim zbivanjima te zajedničkim naporima u postizanju održive regionalne stabilnosti. Kao domaćin sastanka, ministrica Pejčinović Burić dala je kratak pregled dosadašnjih te plan predstojećih aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedavanja SEI-em.
U Zagrebu je 26. i 27. rujna 2018. godine održana stručna međunarodna konferencija „Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra“. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja, s ciljem razmjene iskustava o energetskoj učinkovitosti i energetskoj obnovi zgrada te promicanja korištenja obnovljivih izvora energije.
U Zadru je povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine, u organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, od 25. do 27. listopada 2018. godine održana dvodnevna međunarodna stručna konferencija „Underwater cultural heritage in Europe today“. Cilj ove konferencije bio je identificirati ključne izazove, analizirati mogućnosti njihova rješavanja te poticati daljnje istraživanje bogate i raznovrsne podvodne kulturne baštine Europe. Ova je konferencija bila zajednička aktivnost dvaju hrvatskih predsjedanja – SEI-em i Vijećem Europe.

Akademski orkestar CEMAN održao je 26. listopada 2018. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svečani koncert u organizaciji Konzervatorija Giuseppe Tartini. CEMAN (Central European Music Academies Network) je srednjoeuropska mreža glazbenih akademija, osnovana s ciljem razmjene studenata i nastavnika te promicanja povijesne i kulturne baštine država članica Srednjoeuropske inicijative.
U organizaciji Ministarstva turizma i u suradnji s Vijećem Europe, na Malom Lošinju je od 14. do 16. studenoga 2018. godine održan stručni skup „Kulturne rute maslina kao model europskih vrijednosti, baštine i održivog razvoja“.
U okviru parlamentarne dimenzije suradnje, u Zagrebu je 26. studenoga 2018. godine održan sastanak parlamentarne skupštine SEI-a na temu „Održivi turizam i lokalna zajednica – kako ojačati održivost?“. Tom je prigodom naglašena važnost parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative, kroz političko iskustvo u rješavanju pitanja i izazova s kojima se suočavamo u okvirima razvoja održivog turizma. Sastanak je završen usvajanjem zajedničke deklaracije koju možete preuzeti OVDJE.

Ključni i završni događaj hrvatskog predsjedanja, sastanak na vrhu država članica SEI-a, održan je 3. i 4. prosinca 2018. godine u Zagrebu. Paralelno uz taj događaj, 4. prosinca 2018. godine održan je Poslovni forum SEI-a, na kojem su sudjelovali predstavnici gospodarskih komora država članica, kao i drugi zainteresirani subjekti. Upravo je Hrvatska u vrijeme svog prvog predsjedanja SEI-em uvela poslovni forum u kalendar predsjedanja ovom Inicijativom.
Sastanak na vrhu SEI-ja bila je završna aktivnost hrvatskog predsjedanja, koje je dodatno osnažilo bilateralne i partnerske odnose Hrvatske s ostalim državama članicama Inicijative te je doprinijelo međunarodnoj afirmaciji zemlje, otvarajući prostor za nove projekte i područja suradnje u budućnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.