Evo što o novoj NUTS 2 klasifikaciji kaže inicijator podjele na četiri statističke jedinice - župan Radimir Čačić

čačić

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije,među prvima je zagovarao drugačiju statističku podjelu Hrvatske, pa evo kako je komentirao najnoviju Vladinu odluku o pokretanju postupka za drugačiju klasifikaciju Hrvatske koja umjesto dosadašnje dvije uvodi četiri statističke jedinice - Panonsku Hrvatska, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatska i Grad Zagreb.
Naime, na 139. sjednici Vlada je usvojila Odluku o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine (NUTS 2). Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio  je da je Odluka utemeljena na studiji Instituta za razvoj i međunarodne odnose, bazirana je na konzultacijama i dijalogu sa županijama, zainteresiranom javnošću te na osnovi razgovora ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac s nadležnim odborima Sabora.

Pojasnio je da su trenutno važećom podjelom - na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku - jednako tretirani i Grad Zagreb i oni dijelovi Hrvatske koji su tek preko 30 posto prosjeka razvijenosti Europske unije.
Ministrica Žalac obrazložila je da je Eurostat početkom kolovoza 2018. godine dostavio svim državama članicama i njihovim nacionalnim zavodima nadležnim za statistiku obavijest o pokretanju novog kruga izmjena NUTS klasifikacije.

O novoj klasifikaciji službeno

"Odlukom se utvrđuje da Vlada, na prijedlog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, smatra optimalnom podjelu Hrvatske na statističke regije 2. razine, na četiri neadministrativne jedinice - Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb", kazala je, pojasnivši da prostorne jedinice za statistiku 1. i 3. razine ostaju neizmijenjene (1. razinu čini Republika Hrvatska, a 3. razinu čini 20 županija i Grad Zagreb).
Cilj te klasifikacije bio bi osigurati što moguće bolje uvjete za korištenje sredstava Kohezijske politike za što veće područje te formirati homogenije regije u pogledu stupnja razvijenosti i drugih važnih obilježja. Odluka će na snagu stupiti 1. siječnja 2023. godine.

Vezano pak uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju,Premijer je izrazio razumijevanje da je župan Damir Bajs bio skloniji da ta županija bude u statističkoj regiji s ostalim županijama sjeverne Hrvatske, no Vlada je u procesu konzultacija dobila jasnu zamolbu i apel čak 19 od 23 jedinice lokalne samouprave u toj županiji.

"One su izrazile želju biti sa središnjom i istočnom Hrvatskom. Želim poručiti svima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji da je ovakva odluka u interesu svih onih koji žele ulagati i otvarati radna mjesta. Istodobno, županija sve druge aktivnosti može nastaviti intenzivno raditi sa županijama sjeverozapadne Hrvatske, osobito putem razvojnih sporazuma", kazao je, pojasnivši da ovom podjelom Bjelovarsko-bilogorska županija dobiva veće potpore gospodarstvu i da je to win-win situacija za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Sjever dosad nije postojao - naglašava Čačić

Radimir Čačić objasnio nam je razloge njegovih inzistiranja da se ta klasifikacija provede što prije te zašto je to iznimno važno za nedovoljno razvijene krajeve. "Sjeverne županije su u dosadašnjoj podjeli na dvije statističke jedinice povezali s najrazvijenijim Zagrebom i tako i Varaždin, Koprivnicu, Krapinu.... u potpunosti eliminirali za poticaje iz fondova Europske unije. Nitko nas nije pitao i onda smo mi prikupili nekoliko desetina tisuća potpisa na tu temu i predali ih Vladi, ali nitko nije ni trepnuo. Oni su dogovorili s Europskom unijom dvije regije tako kao da Sjever i ne postoji s logikom da smo mi na sjeveru razvijeni. No, Slavonci su na 39 posto BDP-a, Sjever Hrvatske je 49 posto BDP-a EU, a Grad Zagreb je 105. Ako pogledamo stvarno stanje, naša razvijenost u odnosu na Slavoniju je svega 10 posto viša, a naša razlika nerazvijenosti u odnosu na Zagreb je 60 posto. Prema tome reći Sjever je razvijen i povezati ga sa Zagrebom i oduzeti mu šansu da koristi europske fondove je brutalna politička svinjarija i napad na interese građana koji žive na Sjeveru"- ističe te objašnjava:
"Kad sam došao u Milanovićevu Vladu, to je bio jedan od mojih uvjeta za našu koaliciju. Tražio sam da se to promijeni i da se omogući i nama da sudjelujemo u europskom novcu.
Predlagao sam tada ovo, što se sada dogodilo, tj. da se Zagreb izuzme, Jadran je razvijeniji i da mi ostali imamo priliku dobiti ozbiljne iznose potpora. Na žalost SDP to nije prihvatio, SDP to nije želio i tako smo dobili dvije regije i bili na 60 posto BDP-a EU-a čime smo dobili pravo samo na 25 posto potpore. Naše gospodarstvo moglo je s dodacima od 10 posto na srednje i još deset posto na male tvrtke dostići razinu od 45 posto.

I što se dogodilo? Mi u međuvremenu nismo narasli nego pali. Bili smo iznad 60 posto BDP-a, a od 2013. od kad se to primjenjuje mi smo pali ispod te razine. Tema koju su iskomunicirali Premijer i ministrica Žalac tvrdeći da se ispravlja nepravda nije istinita i ja sam im to javno rekao. Najveća nepravda počela je s HDZ-ovom Vladom kad je napravljeno da sjevera uopće nema, a druga najgluplja varijanta bila je to što je napravio SDP, ali je ipak bila malo bolja, jer ipak smo imali pravo na neki novac, ali je zato to najnovije je dobro. Tako se optimiziraju naše mogućnosti privlačenja većeg novca na koji imamo pravo. Jadran ostaje na razini na kojoj je i bio i neće izgubiti. Jedino Zagreb će dobiti manje.
Varaždinska županija i druge županije na sjeveru je druga najrazvijenija po svim parametrima. Teza da je Slavonija zakinuta i da je najviše izgubila također nije istinita, jer ona nije ništa ni tražila. Postoje financijski pokazatelji koji govore da je od 2013. Varaždinska županija od kad je dobila šansu da uzima europski novac uzela više novca nego sve županije u Hrvatskoj, s Gradom Zagrebom, osim Međimurske županije.
Očito je pitanje kapaciteta gospodarstva koje treba razumjeti kako treba aplicirati za potpore.

To naravno nije zasluga politike, već činjenice da mi ovdje imamo puno kvalificiranih i ozbiljnih tvrtki, najviše stranih, koje su prepoznale da je tu moguće iskoristiti europski novac. S novom klasifikacijom uz to imat ćemo pravo i ne više na maksimalnih 45 već na 55 posto bespovratnih sredstava.
Razvojni sporazum prema kojem NUTS2 regije mogu samostalno nastupati prema EU u zahtjevima za EU projekte se mogu, osobito kad je riječ o našoj županiji, poistovjetiti s NUTS 2 regijom Sjeverna Hrvatska, što je prednost. Statistički sjever i administrativni sjever su isto samo u našem slučaju, kod Slavonije nije tamo se još dodaje Sisak i Karlovac, a odlukom Vlade i Bjelovar zato da ih priključe HDZ-ovim regijama. A mi ovdje Koprivnica,Međimurje, Varaždin,Zagorje i Zagrebačka županija smo i administrativno pet županija što nam daje šansu da se postavimo i politički", kazao je župan Čačić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.