Održan Dan otvorenih vrata na temu „Za ljepšu našu“

Održan Dan otvorenih vrata na temu „Za ljepšu našu“

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Za ljepšu našu“, s naglaskom na gospodarenje otpadom koje nas, uz ekologiju, kružno gospodarstvo i recikliranje, uvijek iznova suočava s izazovom djelotvorne zaštite prirode i ljudskog zdravlja kao temeljnim pitanjima ljudske egzistencije i budućnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović spomenula je kako je razvoj kružnog gospodarstva jedno od pitanja kojim se bave sve zemlje svijeta, a kako i države članice Europske unije moraju do kraja 2025. godine osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje najmanje 55% komunalnog, odnosno najmanje 65% ambalažnog otpada.

Uz statističke podatke, Predsjednica Republike je naglasila kako je potrebno da i našu zemlju zaštitimo od onečišćenja otpadom. Za Hrvatsku kao pomorsku državu, s izrazito razvijenim djelatnostima vezanima uz more – turizmom, ribarstvom i pomorskim prometom – nužno je što prije prionuti učinkovitom rješavanju problema morskog otpada, poručila je.

Ujedno je kazala kako je primjetna intenzivna suradnja s gradovima i općinama radi osiguranja potrebne infrastrukture, no kako je potrebno još dodatno poraditi na sustavnom informiranju i edukaciji građana o mogućnosti i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, ali i uključiti privatne tvrtke koje imaju tehnološke i poslovne mogućnosti za unaprjeđenje i ubrzanje projekta gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Predsjednica je posebno pohvalila učenike i učitelje Osnovne škole Šestine, jer su njihov rad, izuzetan angažman i visokorazvijena svijest o ekološkim pitanjima poslužili kao inspiracija za današnji Dan otvorenih vrata. Odrasli mogu učiti od vas, a neki vam sigurno već i pomažu u vašim akcijama. Zato hvala i svim nastavnicima i roditeljima koji se zajedno s vama brinu za čistoću okoliša i razvijaju ekološku kulturu, poručila im je.

Predsjednica je izrazila priznanje svim organizacijama, tvrtkama, školama i skupinama građana koji svakodnevno ulažu velike napore kako bi se očuvala priroda i djelotvorno zaštitio naš okoliš. Posebno je istaknula Socijalnu zadrugu Humana Nova koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta te Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma koja provodi i projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

„Svojim djelovanjem ova zadruga i udruga pridonose izgradnji duha razumijevanja, suradnje, uvažavanja i tolerancije te izgradnji ekološke svijesti kao važnom preduvjetu održivog razvoja. Njihov rad vrijedan je svake hvale i važan pokazatelj spremnosti „običnih ljudi“ da zaštite svoj okoliš, a time i svoju budućnost“, zaključila je Predsjednica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.