Plenković: Neće doći do izmjene Vatikanskih ugovora

Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas u Hrvatskom saboru da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene, a u vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska uložila prigovor o nenadležnosti.

"Kada je riječ o našoj Vladi, neće doći do bilo kakve izmjene Vatikanskih ugovora", rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka Kluba HDZ-a upitan o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da se zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora.

Njihove navode da neke zemlje koje su kao i Hrvatska dominantno katoličke imaju različite modele financiranja crkve, kratko je komentirao rekavši: "Svatko bira svoj put".

U sporu s MOL-om u Washingtonu Hrvatska dala prigovor o nenadležnosti

Upitan kakav će stav zauzeti Hrvatska vezano uz zahtjev MOL-a za odštetom u vrijednosti od 6,5 milijardi kuna, predsjednik Vlade je podsjetio da se radi o procesu koji traje već šest godina i odvija se pred  Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. 

Istaknuo je da je postupak još u tijeku i rekao da je hrvatska Vlada prihvatila Izjavu Europske unije o pravnim posljedicama presude Suda Europske unije u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u Europskoj uniji, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan Europske unije.

"Naši pravni zastupnici u tom procesu izožili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak", kazao je.

Vlada će sutra odgovoriti na interpelaciju zbog propale nabave borbenih aviona 

Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada sutra odgovoriti na interpelaciju o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih zrakoplova.

"Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora dogovoriti termin i da se ta tema raspravi u najskorije vrijeme", kazao je.

Istaknuo je da i dalje čvrsto stoji iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

85 posto tužbi za klevetu završi oslobađajućom presudom 

Novinare je zanimalo kako premijer ocjenjuje slobodu medija u Hrvatskoj i navode Hrvatskog novinarskog društva da se u našoj zemlji vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija.
"Reći da danas u Hrvatskoj nema slobode medija znači da onda taj koji to kaže niti čita, niti sluša, niti gleda", poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako je naša zemlja i po mišljenju Freedom Housa slobodna zemlja u kojoj su mediji slobodni te je slobodna i vlasnička struktura medija.

"Ne vidim da se kod nas ne piše što se želi i da netko radi pritisak na urednike i novinare", rekao je.

Navodeći kako u Kaznenom zakonu postoji mogućnost tužbi za klevete, uvrede i sramoćenje, premijer Plenković je rekao da, po podacima koje je dobio od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, 85 posto slučajeva vezano uz klevetu završi oslobađajućim sudskim presudama.
 
Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.