Župan Čačić krenuo u obećani obilazak Dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem Županije

dvd

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima susreo se s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Općine Bednja te gradova Lepoglava i Ivanec,18. siječnja, a 9. veljače i sa predstavnicima Ludbrega te općina Sveti Đurđ i Martijanec. U pratnji župana Čačića bili su zamjenik župana Tomislav Paljak, te Renato Podbojec i Martin Hajdinjak, članovi Predsjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Tim susretom župan Čačić je izvršio obećanje koje je dao vatrogascima na svečanoj sjednici uz 25 godina rada Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i na svečanom prijemu za predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava. Kako bi se osobno uvjerio u rad i funkcioniranje sustava vatrogastva u Varaždinskoj županiji te od najodgovornijih osoba vatrogastva čuo s kojim se problemima operativni vatrogasci svakodnevno susreću, župan će obići sva društva u Županiji.

Prilikom posjeta župana sa suradnicima primili su predsjednici i zapovjednici društava, dužnosnici pojedinih gradova i općina te županijski i  općinski vijećnici. Vatrogasci su župana i njegove suradnike ukratko upoznali sa poviješću dobrovoljnih vatrogasnih društava, radom i djelovanjem istih, strukturom članstva, vozilima i opremom kojom raspolažu, broju intervencija koje obavljaju i njihovoj strukturi, te istaknuli osnovne probleme s kojima se susreću u svom humanom i požrtvovnom radu. Razgovaralo se tako o sadašnjem ustroju dobrovoljnog vatrogastva ali i prijedlogu novog ustroja, načinu financiranja i osiguranja sredstava za rad i djelovanje, problema sa operativnim članstvom zbog sve većeg odlaska članova na rad u inozemstvo, prijedlogu za određene povlastice za operativne vatrogasce, problemu vlasništva nad vatrogasnim domovima, standardiziranju vatrogasne tehnike, opreme i odjeće, centraliziranom modelu nabave vatrogasne opreme i tehnike, liječničkim pregledima, osiguranju operativnih vatrogasaca, pripremanju EU projekata i mnogim drugim temama.

- Dobrovoljno vatrogastvo nositelj je svih značajnijih aktivnosti u društvu. S obzirom na tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, ali i Varaždinskoj županiji, te njegov neupitni značaj, nakon što se obiđu sva dobrovoljna vatrogasna društva u Županiji, treba napraviti analizu i vidjeti koliko se u okviru postojećih sredstava i zakonskih ovlasti može dodatno napraviti od strane Županije da se napravi jedan pozitivan iskorak kako bi se postojeći sustav u Varaždinskoj županiji unaprijedio. – rekao je župan Čačić.

 

 

Sljedeća posjeta planirana je već u najskorije vrijeme dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja općine Visoko, Breznica i Breznički Hum.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.