Predsjednica primila izaslanstvo generala Oružanih snaga SAD-a „CAPSTONE“

Cappstone

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je sedamnaest novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava Sjedinjenih Američkih Država, koji se u Hrvatskoj nalaze u sklopu studijskog tzv. Capstone programa. Cilj ovog oblika studijskih putovanja je upoznavanje novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika sa strategijskom razinom rukovođenja u obrambenome sustavu te ključnim pitanjima i izazovima s kojima se saveznici i partneri Sjedinjenih Američkih Država suočavaju u svojem okružju.

Predsjednica Republike se u svojem obraćanju sudionicima Capstone programa usredotočila na teme bilateralnih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, kao ključnog strateškog partnera u obrambenome području, ključnih sigurnosnih izazova s kojima se Hrvatska suočava u svojem okružju te značaja transatlantske poveznice u održavanju europske sigurnosne arhitekture.

U otvorenom razgovoru, koji je potvrdio podudarnost strateških ciljeva i prioriteta Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, razmijenjeni su stavovi o mogućnostima daljnjeg unapređivanja obrambene suradnje i strateškog savezništva Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, potpore razvoju obrambenih sposobnosti Hrvatske te zajedničkih inicijativa usmjerenih na suočavanje s nekim od ključnih izazova europskoj i globalnoj stabilnosti poput terorizma, hibridnih prijetnji i energetske sigurnosti.

Prilikom posjete Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, sudionike Capstone programa predvodio je umirovljeni general zbora Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država Philip Breedlove, uz američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.