Premijer u Varaždinu odgovorio na pitanja o aferi SMS, pozdravu Za dom spremni....

PREMIJER

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za svog je posjeta Varaždinu odgovorio i na pitanja novinara o aktualnim temama. O aferi SMS, kazao je da će se još vidjeti što će biti dalje u tom procesu.
"Imate aferu u kojoj je su žrtve potpredsjednik vlade, državni odvjetnik i suci ustavnog suda. Nema zamjena teza, riječ je o izmišljanjima korespondencije koja je trebala utjecati na dva važna sudska procesa i destabilizirati političku i institucionalnu situaciju u Hrvatskoj", dodao je.
Na pitanje o promjeni stava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko pozdrava "Za dom spremni" odgoovrio je da je Predsjednica sve sama pojasnila i kako ne treba interpreta za svoje izjave.
Upitan smatra li da je moguće kako je postojao dogovor između predsjednice Grabar-Kitarović i srpskog predsjednika Aleksandar Vučića oko nespominjanja određenih događaja u javnosti, Plenković je odgovorio da ne smatra. "U ovoj cijeloj priči je važno ono što ona kaže, što se hrvatske službene politike tiče, nema nikakvih dilema da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije Miloševićevog režima". Dodao je da je Vlada prije nekoliko dana imala točku dnevnoga reda koja je opisivala koliko je Hrvatska stradala u Domovinskom ratu, koliko je ljudi poginulo, kolika je ratna šteta, koliko je godina trebalo da se iz državnog proračuna obnove kuće i stambeni fond. Na pitanje hoće li Vlada podnijeti zakonodavne inicijative u smjeru zabrane korištenja pozdrava Za dom spremni, a s obzirom da preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću uvažavaju korištenje pozdrava u nekim iznimnim slučajevima odgovorio je da bi se preporuke trebale čitati točno kao što pišu.
"Nemojte interpretirati dokumente koji su vrlo pažljivo, precizno napisani od strane pravnika, politologa i povjesničara, s vrlo jasno definiranim okvirom osvrnuvši se na realnosti unatrag 30 godina. Te preporuke su vrlo korisne kada se gledaju kao dokument u cjelini", poručio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada/Hina 
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.