Ministrica Murganić: Uočeni teški propusti u Centru za socijalnu skrb, tražit ćemo smjenu ravnateljice

Murganić

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u petak je vezi sa slučajem obiteljskog zločina na Pagu potvrdila da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb (CZSS), odnosno da je uočen nedovoljan kontakt s obitelji, kao i pristup problematici djece te je najavila da će se poduzeti mjere protiv odgovornih.

Ministrica Murganić kazala je da su na teren upućene dvije inspekcije: jedna u nadležnosti Ministarstva koja vodi nadzor nad radom Centra i radom službi, te druga u nadležnosti Komore socijalnih radnika koja obavlja nadzor nad svim zaposlenicima zadarskog Centra za socijalnu skrb i njegove paške podružnice.
 
Prvi, preliminarni izvidi upravnoga nadzora ukazuju na teške propuste u radu ravnateljice u zadarskom Centru za socijalnu skrb, stoga ministrica Murganić predlaže njezinu smjenu. Još se čekaju nalazi druge inspekcije koji će pokazati tko je, kada i u kojem lancu sustava zakazao u praćenju i nadzoru te obitelji.
 
Murganić je objasnila da se za sada može reći kako je uočen nedovoljan kontakt i obilazak obitelji, da pristup problematici djece i obitelji nije bio sveobuhvatan, da je trebalo voditi računa o kompetencijama i sposobnostima obitelji za skrb djece, kao i o međuresornoj suradnji, odnosno na suradnji s liječnicima, pedijatrima, školom i predškolskom ustanovom kako bi se mogla dobro i bolje prepoznati stanja i problemi djeteta.
 
"Zbog toga poduzimamo mjere prema odgovornima i prema drugima u nizu u tom lancu odgovornosti", ustvrdila je ministrica.
 
Na pitanje o mogućnosti oduzimanja licenci za rad, odgovorila je da prijedlog za oduzimanje licence daje Komora socijalnih radnika.
 
Reorganizacija sustava socijalne skrbi
 
Ministrica je istaknula kako Ministarstvo, ako dođe do propusta u nekom od sustava nad kojima je nadležno, otvoreno o tome govori, no podsjetila je kako se ne funkcionira samo kroz jedan sustav te da i svi ostali mogu i trebaju napraviti svoje izvide i analize.
 
"Odgovorno se ponašam. Nasilje je prisutno u društvu i nije počelo mojim dolaskom. Sustav nije nastao ovakav kakav je mojim dolaskom, ali ja i ova Vlada bili smo spremni to priznati i s time se suočavati", poručila je ministrica.
 
Ministrica Murganić istaknula je kako se sustavno radi na reorganizaciji sustava socijalne skrbi i samih centara što će se, kaže, vidjeti kroz izmjenu zakona. Najavila je ponovno osnivanje ukinutih obiteljskih centara čija je značajna uloga, objasnila je, prevencija, psihosocijalna pomoć i savjetodavni rad.
 
"Uštede koje su se radile u vrijeme krize za sanaciju deficita proračuna često su i uglavnom išle na uštrb sustava socijalne skrbi, što je isto tako rezultiralo kumuliranjem problema", ocijenila je.
 
Izvor: Hina / Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.