Ulaže se 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanja za usmjeravanje mladih prema tržištu rada

mladi i premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Hrvatskom saboru na Godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj "Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske".Predsjednik Vlade Plenković govorio je o važnosti znanja i obrazovanja, osobito u vremenu četvrte industrijske revolucije."Svatko od vas sa svojim obrazovanjem, vještinama, znanjem, ulaganjem u izvankurikularne aktivnosti, karitativne djelatnosti, umjetnost, sport i kulturu čine vas svojevrsnim snažnim konkurentnom na tržištu rada", naglasio je. Pohvalio je mlade koji su sudionici ove konferencije, jer smatra, da to što su angažirani u ovoj ranoj fazi života govori da je riječ o odgovornim i hrabrim mladih ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promjene, najprije u onoj sredini u kojoj žive, ali i da budu konstruktivan i prepoznat partner koji ima ideju kako nešto poboljšati na svim područjima u Hrvatskoj. Premijer Plenković čestitao je predsjednici Savjeta za mlade Tanji Herceg na današnjoj inicijativi te je izrazio nadu da će se ovakve konferencije pretvoriti u redovite tematske događaje.Ocijenio je dobrim da mladi ljudi imaju priliku angažirano raspravljati o svim temama, od onih lokalnih koje su danas na dnevnom redu, preko politika u pojedinim resorima, do zakonskih prijedloga i proračunske politike. Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je jedna od tema ove konferencije i senzibiliziranje mladih za europske izbore.
 
Zadnjih godina prepolovljena stopa nezaposlenosti mladih
 
"Mi smo kao Vlada orijentirani da riješavamo probleme mladih", poručio je Plenković, istaknuvši da je u zadnjih nekoliko godina prepolovljena stopa nezaposlenosti mladih."Bili smo u vrhu s Grčkom, Italijom i Španjolskom. Sada se nezaposlenost spustila, negdje smo oko 21, 22, 23 posto, ovisno o statističkoj metodologiji. Ali, u svakom slučaju, napravili smo iskorake", rekao je. Naglasio je da je Vlada uložila 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanja te se mnoge od njih odnose na mlade ljude koji idu prema tržištu rada."Radimo sve više da bismo vam stvorili preduvjete koji su i financijski dobri, a to smo napravili Zakonom o obavljanju studentskih poslova, liberalizirali smo okolnosti i za izvanredne studente, vraćamo pripravništvo, postupno ukidamo stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa jer ne želimo da radite, a da ta perspektiva nema neki drugi i treći korak", ustvrdio je predsjednik Vlade. 
Istaknuo je da Vlada radi i na olakšicama za poslodavce kad je riječ o zapošljavanju mladih do 30 godina.Govoreći o obrazovnom sustavu, Plenković je podsjetio da su na konsensualan način završeni svi dokumenti novih kurikuluma. Naglasio je to velikom vrijednošću s obzirom da je obrazovanje izazvalo određenu količinu prosvjeda, tenzija i polariziralo situaciju u društvu."Sad smo pokazali da jednom  pažljivom, obazrivom i analitičkom metodologijom možemo okupiti različite svjetonazore i pronaći konsenzus oko pitanja koja nerijetko izazivaju prijepore, bilo da je riječ o kurikulumu povijesti ili hrvatskog jezika", ustvrdio je Plenković.  
U tome se Vlada, kazao je Plenković, vodila s nekoliko temeljnih načela. Pojasnio je da to znači da naš obrazovni sustav mora omogućiti mladima da znaju sve što je ključno i važno o hrvatskom identitetu i hrvatskoj povijesti, kulturi, i jeziku. Ocijenio je da obrazovni sustav mora učiti mlade da budu ponosni na sve ono što su nam prijašnje generacije ostavile u baštinu."I da to onda možete vlastitim obrazovanjem, ne samo o nacionalnim temama, već o onima koje se tiču Europe i svijeta dobro kontekstualizirati. Morate naučiti učiti i zaključivati jer je to izrazito važno. Mislim da smo tu napravili iskorak i da će se efekti tih reformi vidjeti u godinama koje su pred nama jer bez snažnog i kvalitetnog sustava obrazovanja nema uspješnog društva i gospodarstva", poručio je premijer.
 
Važno je uključivanje mladih u europske projekte 
 
Napomenuo da je Vlada učinila dosta i kad je riječ o uključivanju mladih u europske projekte. Naveo je Jamstvo za mlade, Inicijativu za zapošljavanje mladih, dodavši da se sredstva iz Europskog socijalnog fonda kanaliziraju na različit način kako bi se omogućilo lakše i brže zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. "Sve to radimo svjesni da je europeizacija Hrvatske jedina prava prilika za ravnomjerni regionalni razvoj", istaknuo je Plenković.Podsjetio je da je ova Vlada, kao ni jedna do sada, uspostavila intenzivan i sadržajan dijalog i partnerstvo s jedinicama lokalne i regionalne samouprave."Zato na tom tragu vidim i vašu ulogu kao partnera na razini općina, gradova, županija, kao i na nacionalnoj razini gdje posebno važnu sugovorničku ulogu igra Ministarstvo ministrice Murganić koja će vas podržavati u projektima i koja će raditi na tome da imate sredstva za vaš rad", rekao je Plenković.
 
Najavio je i da će Ministarstvo uskoro predložiti Vladi Nacionalni program za mlade za razdoblje od 2019.-2024. , koji će u deset strateških ciljeva odrediti način djelovanja hrvatskih institucija i Vlade kako da unaprijede aktivnosti mladih i njihovu što veću uključenost.Što se tiče političkog angažmana, predsjednik Vlade naveo je da je odgovornost političkih stranaka da uvode mlade ljude, osobito u lokalna predstavnička tijela, što će biti svojevrsni bazen i jedno ključno iskustvo za njihov daljnji javni angažman. "Mi ćemo vas u tome podržavati, osluškivat ćemo vaše ideje, konstruktivne i kritične prijedloge te sve ono što smatrate da može unaprijediti politiku mladih u Hrvatskoj", zaključio je premijer Plenković. Uz predsjednika Vlade na konferenciji su sudjelovali ministar uprave Lovro Kuščević i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.