Službeni posjet predsjednika Savezne Republike Njemačke Republici Hrvatskoj

 Službeni posjet predsjednika Savezne Republike Njemačke Republici Hrvatskoj

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Službeni posjet Predsjednika Savezne Republike Njemačke započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice i tête-à-tête susretom dvoje predsjednika, nakon kojeg je uslijedio bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke te obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Steinmeiera.

Predsjednica Republike istaknula je odlične bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke, kao i ključnu ulogu Njemačke tijekom hrvatske borbe za opstojnost. Izrazivši zadovoljstvo suradnjom koja se odvija u mnogim područjima od zajedničkog interesa, Predsjednica je spomenula kako je Njemačka među najvažnijim hrvatskim gospodarskim partnerima, njezin prvi vanjskotrgovinski partner, četvrti najveći inozemni ulagač i zemlja koja tradicionalno zauzima prvo mjesto po broju turističkih posjeta Hrvatskoj.

„Hrvatska i Njemačka dijele zajedničke europske vrijednosti i predanost snažnoj Europskoj uniji, koja širi stabilnost i blagostanje. Europska unija postat će sigurnija i jača kada Hrvatska, u bliskoj budućnosti, uđe u Schengenski prostor i Eurozonu. U tom pogledu računamo na potporu Njemačke“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sugovornici su posebno istaknuli hrvatske građane u Njemačkoj i hrvatske građane njemačke nacionalnosti koji predstavljaju snažan most prijateljstva i spona između dviju država. Temelj za uspostavljanje još tješnje suradnje je značajna i dobro integrirana hrvatska zajednica u Njemačkoj koja daje dodatni poticaj daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, zaključilo je dvoje predsjednika.

Predsjednik Steinmeier kazao je kako Hrvatska predstavlja „most“ između europskog bloka i zemalja jugoistočne Europe s kojom je veže zajednička prošlost. Posebno je naglasio kako se Europska unija ne smije izgubiti u bilateralnim razmiricama odaslavši tako poruku zemljama jugoistočne Europe da prevladaju otvorena pitanja.

Sugovornici su naglasili kako dvije zemlje dijele zajedničke europske vrijednosti i predanost snažnoj Europskoj uniji, a još će tješnje surađivati kada budu svaka pola godine predsjedali Unijom, s obzirom na to da će Njemačka Vijećem EU predsjedati iza Hrvatske, u drugoj polovici 2020. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.