Održan sastanak vezano uz Direktivu o autorskim pravima

Ministrica kulture

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak s predstavnicima kulturnih i kreativnih industrija te novinskih izdavača i novinara vezano uz Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu u četvrtak, 21. ožujka, u Ministarstvu kulture.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske udruge, Hrvatskog audiovizualnog centra, predstavnici novinskih izdavača i Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.
Tema sastanka bilo je najavljeno glasovanje u Europskom parlamentu sljedeći tjedan o Direktivi o autorskom pravu i potrebi poboljšanja autorsko-pravne zaštite kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na Internetu.

Ministrica je, uz zahvalu predstavnicima udruga što su potaknuli raspravu i razmjenu informacija o Direktivi, istaknula kako je revidirani tekst Direktive prošao opsežan krug konzultacija i usuglašavanja na svim razinama Europske unije te je naposljetku usuglašen između Komisije, Vijeća i predstavnika Parlamenta.  Krajnji rezultat višegodišnjih pregovora je kvalitetan kompromisni tekst koji za cilj ima unaprjeđenje jedinstvenog digitalnog tržišta na kojem se njeguju vrijednosti kulture, znanosti, umjetnosti, slobode izražavanja, slobode medija, kulturne i medijske raznolikosti, koji je u ovom trenutku najbolji mogući korak naprijed u unaprjeđenju jedinstvenog europskog digitalnog tržišta uz istodobno njegovanje tradicionalnih vrijednosti Europske unije i njezinih država članica.



Direktivom će se štititi, kako je navela ministrica, kreativne i kulturne industrije kao i novinski izdavači i novinari tako da im se kroz autorsko pravo pruže kontrolni mehanizmi pomoću kojih mogu na adekvatan način zaštiti vlastiti kreativni, kulturni i novinarski rad te ostvariti primjerene naknade od velikih internetskih platformi.  Direktiva će pružiti poticaj malim i mikro internetskim platformama, kao malim i mikro poduzetnicima, za koje je osmišljen poseban pravni okvir koji ne izaziva trošak kod zaštite autorskih prava koja koriste. Ono što je izazivalo veliko negodovanje javnosti, linkovi, memovi, parodije i svi slični načini zabave na društvenim mrežama, neće biti zabranjeni već će i dalje će biti mogući i dopušteni; tek će velike internetske platforme koje komercijalno iskorištavaju autorska djela biti obvezne plaćati primjerenu naknadu kreativcima, novinskim izdavačima i novinarima.

Ministrica je istaknula kako je Vlada Republike Hrvatske putem svojih predstavnika tijekom pregovora podržavala reviziju Direktive i aktivno sudjelovala u poboljšanjima teksta. Dodala je kako smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi, tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Na kraju, svi sudionici sastanka izrazili su uvjerenje kako će Europski parlament sljedeći tjedan usvojiti Direktivu te su pozvali hrvatske zastupnike da svojim glasom podrže interese hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.