Održan okrugli stol na temu „Biti mlad, politički obrazovan i živjeti u Hrvatskoj“

URED PREDSJEDNICE

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na okruglom stolu, koji je u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske održan na temu „Biti mlad, politički obrazovan i živjeti u Hrvatskoj“. Održavanje okruglog stola potaknuto je potrebom za snažnijom motivacijom ili angažmanom za reforme i promjene koje bi trebala nositi pozitivna energija mladosti, kazala je Predsjednica u uvodnom obraćanju. Podsjetila je na rezultate istraživanja među mladima u Hrvatskoj koji pokazuju kako mladi imaju iznimno slab interes i znanje o politici, slabo su uključeni u građanske akcije i inicijative, snažno su zaokupljeni socioekonomskim temama i problemima te izražavaju iznimno nepovjerenje u političke institucije.Navela je kako od početka mandata zagovara snažnije uključivanje mladih u sve društvene i političke procese, jer upravo mlade vidi kao snažan potencijal, predvodnike i nositelje mnogih društvenih promjena.

Osvrnuvši se na sveobuhvatnu reformu školstva, Predsjednica ključnim smatra razvijanje kritičkog mišljenja kako bi mladi među mnoštvom lako dostupnih informacija znali prepoznati one koje su točne i potrebne. „Posebno sam ponosna što su se mladi u Hrvatskoj prošlog petka uključili u globalni prosvjed borbe za klimu, za dobrobit cijelog našeg planeta“, istaknula je. Nadalje, predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako bi se mladi trebali snažnije angažirati i unutar zajednice, ne samo oko globalnih tema, nego i oko pitanja koja se tiču njih samih, njihovih prijatelja, susjeda, školskih kolega. Raspravu na okruglom stolu započela je gospođa Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, predstavivši dijelove istraživanja koje je prošle godine provedeno u Hrvatskoj na uzorku od 1500 ispitanika u dobi između 14 i 29 godina. O tome koliko je politika mladima nezanimljiva te koliko je negativna predodžba o toj struci govorila je najmlađa zastupnica u Hrvatskom saboru Dragica Vranješ te najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan. Profesorica Fakulteta političkih znanosti Milica Vučković iznijela je glavne zaključke istraživanja vezanog uz apatiju mladih, a predsjednica Savjeta mladih Vlade RH Tanja Herceg predstavila je zaključke prve godišnje konferencije svih Savjeta mladih.

U raspravi su, osim članova Vijeća mladih Predsjednice Republike, sudjelovali predstavnici različitih studentskih udruga, a rasprava je završena izlaganjem predstavnika Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branka Baričevića koji je govorio o projektima Europske unije s ciljem educiranja i poticanja mladih na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima. Na kraju okruglog stola „Biti mlad, politički obrazovan i živjeti u Hrvatskoj“ predsjednica Grabar-Kitarović izdvojila je nekoliko tema i prijedloga za koje je kazala da im treba dati posebnu pozornost kako bi se vratilo povjerenje mladih u političke i državne institucije i potreban dignitet struci. Istaknula je kako su izlaganjima izneseni prijedlozi različitih modela približavanja politike mladima te povećanja motivacije i političke aktivnosti.Predsjednica je pohvalila inicijativu Koprivničko-križevačke županije koja kampanjom „Moja županija bez korupcije“ među učenicima osnovnih i srednjih škola, njeguje svijest o suzbijanju korupcije i odgajanja odgovornih stanovnika Hrvatske od najranije dobi. Predložila je da takav model preuzmu i ostale županije, a posebno je apelirala na što snažniju edukaciju o korupciji. „Moramo se uključiti, trebamo mijenjati svijet, učiniti ga boljim, ali početi od prvog koraka, iz vlastite obitelji, školskog razreda, lokalne zajednice do globalnih prosvjeda“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako se moramo jače potruditi u zajedničkoj misiji ostanka ili povratka mladih u Domovinu. „'Moj glas vrijedi' i 'moj glas mijenja svijet', nije samo obična, otrcana floskula idealista. Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, odnosno pozitivni stav prema životu i svojoj domovini“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.