Predsjednica Republike primila predstavnike radnika Uljanika

PREDSJEDNICA ULJANIK

Na zamolbu sindikata, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima radnika Uljanika i 3. Maja.Tom su prigodom predstavnici radnika prenijeli svoje zahtjeve upućene Vladi Republike Hrvatske u kojima traže hitno rješenje agonije Uljanikovih društava i brodogradilišta 3. Maj, odobrenje i isplatu kredita za privremeno financiranje, te prihvaćanje nacrta programa restrukturiranja na zdravim temeljima, kao i mogućeg strateškog partnera koji bi osigurao najkvalitetniju ponudu za Uljanik i 3. Maj.

U pogledu aktualne situacije u Uljaniku i 3. Maju, Predsjednica Republike izrazila je puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ova neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta. Pozvala je da pri donošenju odluke o restrukturiranju ili stečaju, glavni kriteriji budu održivost i konkurentnost brodogradnje kao jedne od tradicionalnih i strateških grana hrvatskog gospodarstva usmjerenih na izvoz. Isto tako, Predsjednica naglašava važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih obitelji. Smatra da je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mjesta i osigurati plaću radnicima.

 Obeshrabruje podatak da su prema riječima predstavnika radnika i nakon 3,7 milijardi kuna državnih sredstava uloženih u Uljanik d.d. i 9 milijardi u 3. Maj, brodogradilišta u ovako teškom stanju, što upućuje na zaključak da je dosadašnji način upravljanja bio promašen. Predsjednica Republike očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni proračun, a da svi odgovorni za ovakvo stanje odgovaraju. Poziva i sve sudionike u procesu donošenja ove važne odluke da još jednom razmotre sve argumente kako bi bili sigurni da su donijeli ispravnu odluku.Predsjednica je zabrinuta zbog učinaka koji će ovo imati na gospodarstvo i socijalne prilike dijela stanovnika Istre i hrvatskog Primorja te na odlazak stanovništva i odljev stručne radne snage koja je deficitarna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.