Na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u službenom posjetu RH boravi predsjednik Republike Latvije Raimonds Vējonis

POSJET PREDSJEDNIKA LATVIJE

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u jednodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Latvije Raimonds Vējonis.Službeni posjet Predsjednika Republike Latvije započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice i tête-à-tête susretom dvoje predsjednika, nakon kojeg je uslijedio bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Latvije te obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vējonisa."Naše dvije države ne povezuje samo prijateljstvo, slična veličina i povijest, već i činjenica kako dijelimo mnoga stajališta o Europskoj uniji i globalnim pitanjima", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Mogućnosti za daljnji rast međusobne gospodarske suradnje nisu u potpunosti iskorištene te je potrebno stvoriti dinamičnije bilateralne gospodarske odnose u različitim područjima, rečeno je nakon sastanka. „U zajedničkom nam je interesu upoznati naše poslovne zajednice s postojećim poslovnim mogućnostima i motivirati ih kako bi osnažile suradnju. Moramo biti dinamičniji u tom pogledu“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.Predsjednica je kazala kako su Hrvatskoj važne obrambena inicijativa Europske unije i komplementarnost s NATO-om koji, istaknula je, ostaje temeljem obrane u Europi. Najavila je nastavak koordinacije na razini Inicijative triju mora, u cilju jačanja konkurentnosti gospodarstava uključenih država te podsjetila kako Inicijativa otvara velike mogućnosti suradnje u energetskom sektoru, primjerice kroz plinski koridor sjever-jug Europe i LNG terminal na Krku."Inicijativa odgovara na suvremene izazove donoseći pozitivne promjene koje će pridonijeti Europskoj uniji i euroatlantskoj zajednici", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Predsjednik Vējonis kazao je kako njegova zemlja i Hrvatska grade odnose s istim ciljem jačanja ujedinjene, sigurne i prosperitetne Europe, što uključuje potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana te tješnje odnose s Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom. "Naše dvije zemlje stručnjaci su za naše regije i vidim iznimni potencijal za razmjenu znanja koja se odnosi na naše regije. Upravo time možemo ojačati stabilnost i napredak u Europi", kazao je predsjednik Vējonis. Dodao je kako Latvija, zbog prijetnji kojima je izložena, NATO smatra najvažnijim vojnim savezom na svijetu te je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju u misiji NATO-a na Baltiku.Govoreći o izborima za Europski parlament u svibnju, latvijski je Predsjednik kazao kako je teško predvidjeti njihov rezultat. "Najvažnije je istaknuti da će biti fragmentirani (rezultati) jer je kroz različite procese u europskim zemljama vidljiva fragmentacija parlamenata pa će i Europski parlament biti fragmentiran", kazao je predsjednik Vējonis.Kazao je i kako bi sve članice Unije morale više raditi na sigurnosnim pitanjima i prije i tijekom izbora. "Vidimo da neke zemlje pokušavaju utjecati na izbore i na to trebamo biti spremni. Bez obzira na razlike među članicama, moramo biti ujedinjeni i sudjelovati na izborima, to je iznimno bitno", Predsjednik Republike Latvije.

Predsjednica Grabar-Kitarović je poručila kako čvrsto vjeruje u europski projekt i želi da što više građana Hrvatske sudjeluje na izborima.Ocijenila je kako je rast populizma u Europi rezultat "udaljavanja političkih elita" od stvarnih potreba ljudi, pa je glavni zadatak vratiti povjerenje građana u institucije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.