Održana sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA MŽ

Mogućnosti suradnje u zbrinjavanju miješanog starog i novog komunalnog otpada, aktualni i najavljeni natječaji iz ESI fondova, reorganizacija Policijske uprave međimurske te provedba DDD mjera i monitoringa komaraca točke su dnevnog reda o kojima se raspravljalo na 8. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Sjednicom je predsjedala načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić, a prisustvovali su joj i njen zamjenik, načelnik općine Nedelišće Darko Dania, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnici i gradonačelnici, ili njihovi predstavnici, iz svih općina i gradova Međimurske županije kao i pročelnici, ravnatelji te direktori županijskih institucija.

Podjela uskrsnica umirovljenicima s najnižim mirovinama

Prisutnima se na početku sjednice obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman uz molbu za suradnju oko podjele uskrsnica umirovljenicima. Taj je projekt Međimurska županija pokrenula prošle godine, no poučeni tadašnjim iskustvom, kada podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje oko visine mirovina umirovljenika nisu bili meritorni, za angažman mole gradonačelnike i načelnike općina. „Željeli bismo ove godine projekt provesti što kvalitetnije. Znamo da mnoge općine i gradovi također dodjeljuju uskrsnice i božićnice, ali i da u okviru jedinica lokalne samouprave dobro funkcioniraju socijalna vijeća. Danas smo vam poslali i službeni dopis u kojem molimo da zajedno sa svojim socijalnim vijećima do 8. travnja pošaljete popise umirovljenika koji primaju mirovinu do 500 kuna te od 500 do 1500 kuna mjesečno“, pojasnila je zamjenica Herman te dodala kako je ove godine u županijskom proračunu za uskrsnice umirovljenicima izdvojeno 750 tisuća kuna.

Predstavljena nova tehnologija zbrinjavanja otpada, ali i natječaji iz ESI fondova

Zvonko Bratuša, direktor ARCHEA INTERNATIONAL d.o.o. Zagreb i predstavnik društva IGH d.d. Zagreb prezentirao je novu mogućnost zbrinjavanja miješanog starog i novog komunalnog otpada. „Po našem sistemu IGH dizajna i projektiranja te ARCHEA tehnologije rađeno je više od 150 postrojenja diljem Europe, a pilot projekt sada nudimo i Međimurju“, rekao je Bratuša kojeg podržavaju i predstavnici udruge Ovršni ustanak sa stavom da se time može riješiti problem otpada i crnih deponija bez da se financijski optereti građane. „Našom tehnologijom zbrinuo bi se kompletan otpad Međimurja na način da se otpad ponovno pretvori u sirovinu, odnosno vrati u proces proizvodnje. Partner nam je austrijska firma koja ima potreban kapital da se sve to financira, stoga mogućnost nudimo bez povećanja cijene usluge za krajnjeg korisnika“.

Sandra Polanec Marinović informirala je gradonačelnike i načelnike općina o aktualnostima vezanim uz EU fondove, preko projekta kojim Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA savjetuje i pruža podršku prijaviteljima i korisnicima ESI fondova. „Trenutno su u najavi tri natječaja vezana uz odlaganje otpada na koje se mogu javiti jedinice lokalne samouprave, a vrlo skoro trebao bi biti objavljen i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U najavi je i niz natječaja iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, vezanih uz zapošljavanje i socijalno uključivanje, a od 31. siječnja ove godine otvoren je Poziv za dostavu projektnih prijedloga Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska za 2014. – 2020.“

Unapređenje stanja sigurnosti na području Međimurske županije

U tijeku je reorganizacija Policijske uprave međimurske, o čemu je izvijestio načelnik Ivan Sokač. Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova nalaže spajanje policijskih postaja u Murskom Središću i Štrigovi u zajedničku postaju. „Policijske postaje na čijem je području zabilježen izuzetno mali broj kaznenih djela, kao što je to u Štrigovi, neće funkcionirati na način na koji su funkcionirali do sada. Dobit ćemo jednu ozbiljnu Policijsku postaju u Murskom Središću, sličnu postajama u Prelogu i Čakovcu. Tamo će djelovati pomoćnik načelnika krim policije, pomoćnik načelnika za granicu i pomoćnik načelnika policijske postaje.“ naglasio je Sokač. Dodao je da na područja narušenog stanja sigurnosti šalju kontakt policajce, te je najavio pojačanja u postajama u Čakovcu i Prelogu.

Voditelj Djelatnosti zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije Marko Klemenčić naglasio je da dolazi razdoblje aktivnosti komaraca te podsjetio prisutne na zakonske mjere koje moraju provoditi po pitanju njihovog monitoringa. Predsjedavajuća Višnja Ivačić za kraj je napomenula kako se 5. svibnja održavaju izbori za članove vijeća nacionalnih manjina te predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave, koje su dužni raspisati Međimurska županija, gradovi Čakovec i Mursko Središće te općine Domašinec, Donji Vidovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Sveti Martin na Muri i Štrigova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.