Vlada odlučivala o suradnji s Kinom, građevinarstvu, turizmu, ali i lakšem osnivanju i brisanju trgovačkih društava

Vlada odlučivala o suradnji s Kinom, građevinarstvu, turizmu, ali i lakšem osnivanju i brisanju trgovačkih društava
Lakše osnivanje i brisanje trgovačkog društva 

Kazao je da se ovim zakonskim promjenama uvodi mogućnost osnivanja trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću na daljinu (on-line) čime će se dati doprinos konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i rasterećenju poduzetnika.Dodao je da će se time između ostalog eliminirati potreba odlaska kod javnog bilježnika, kao i ispisivanje po tri-četiri stranice predmeta poslovanja kojima se vjerojatno u većini slučajeva netko i neće nikad baviti.
"To je i dio programa koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta jer osnivanje trgovačkog društva je samo jedan korak u cijelom procesu radnji koje je potrebno poduzeti da bi se ušlo u svijet poslovanja", pojasnio je Bošnjaković.
Ministar je istaknuo da se predlaže i lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva. Pojasnio je ukoliko netko nema dugovanja moći će to potvrditi izjavom te ga se nakon toga jednostavnim putem briše iz sudskog registra, s tim da dvije godine odgovara za eventualne obveze.
Obrazlažući prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, ministar Dražen Bošnjaković kazao je da je ovim zakonom proveden postupak transponiranja zakonodavnih akata Europske unije u ovom pravnom području u naše zakonodavstvo.
Bošnjaković je pojasnio da se predlažu šeste izmjene i dopune Zakona kako bi se implementirale odredbe Direktive o postupovnim jamstvima za djecu koja su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima i Direktive o pravnoj pomoći za osumnjičenike i okrivljenike u kaznenom postupku i za tražene osobe u postupku na temelju europskog uhidbenog naloga. "Cilj ovih direktiva je uspostavljanje minimalnih standarda u području procesnih prava okrivljenika te olakšavanje pravosudne suradnje na načelu uzajamnog priznavanja i povjerenja", ustvrdio je ministar.
 
Turističkim zakonima unaprijedit će se turistički sektor 
 
Predstavljajući konačne prijedloge zakona -  o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, ministar turizma Gari Cappelli naglasio je da se oni odnose na unaprjeđenje cjelokupnog turističkog sustava, dodavši da je u Hrvatskoj trenutno 312 turističkih zajednica. 
Ministar je pojasnio da se predloženim zakonom uspostavlja sustav turističkih zajednica po modelu destinacijskog menadžmenta, kako u praksi već ima dosta zemalja u našem okruženju.
U tom smislu, naveo je ministar Cappelli, sustav turističkih zajednica se preustrojava kroz udruživanje i racionalizaciju, uz primjenu načela financijske samodostatnosti na način da se potiče udruživanje turističkih zajednica, kao i osnivanje turističkih zajednica za područja više jedinica lokalne i područne samouprave kroz dodjeljivanje dodatnih financijskih sredstava. Od izmjena u tim prijedlozima zakona u odnosu na prvo čitanje, izdvojio je ograničavanje udjela troškova za bruto plaće zaposlenika u ukupnim prihodima turističkih zajednica na 40 posto, profesionalizaciju funkcije direktora turističkih zajednica uvođenjem mandata na četiri godine, kao i direktora turističkih ureda izvan Republike Hrvatske.
 "Postojeće turističke zajednice mjesta, o kojima je ovih dana bilo puno priče, ne ukidaju se nego nastavljaju s radom, njih je 15", rekao je ministar Cappelli.
Smatra da će ovaj zakon imati pozitivne učinke i na efikasnije sudjelovanje turističkih zajednica u upravljanju destinacijom, jačanje lokalne/regionalne inicijative, bolje povezivanje dionika u stvaranju turističkih proizvoda, veća transparentnost rada i bolja promocija destinacije turističkog proizvoda.

Gospodarstvenike će se rasteretiti iznosom od oko 11 milijuna kuna 

Govoreći o zakonu o članarinama u turističkim zajednicama, ministar turizma kazao je da je osnovno načelo pri izradi prijedloga bilo smanjenje administrativnog opterećenja poslovanja gospodarstvenika koji su tu članarinu obvezni plaćati, istaknuvši da će to rasterećenje biti u iznosu od oko 11 milijuna kuna u prvoj fazi."Uvodimo i pravedniji model obuhvata obveznika tog plaćanja i pravedniji model raspodjele sredstava prikupljenih tim putem. Značajno se i smanjuje broj obveznika, te smo čak 21 djelatnost oslobodili tog plaćanja, među kojima su primjerice računovodstvene i prevoditeljske djelatnosti, frizeri, usluge tumača, informacijske djelatnosti i druge", naglasio je Cappelli.

Istaknuo je i da za 12 djelatnosti smanjuju koeficijent za plaćanje članarine, kao i broj stopa za obračun te članarine, s dosadašnjih 28, na pet, što je po njegovoj ocjeni, značajno administrativno rasterećenje, a pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost na potpomognutim područjima tu će članarinu plaćati umanjenu za 20 posto.Novost je i da se osniva fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu, za što će se izdvajati 9 posto u odnosu na dosadašnjih 7,5 posto.Obrazlažući zakon o turističkoj pristojbi, ministar Cappelli kazao je da iznose pristojbi više ne određuje Vlada uredbom, nego se ta odluka decentralizira i donosit će je županijske skupštine na temelju pravilnika kojim ministar turizma određuje najniži i najviši iznos."
Za područje općina i gradova koji su potpomognuti turistička pristojba će se određivati umanjeno do 30 posto, a 2,5 posto sredstava od tih prihoda uplaćuje se u fond za nedovoljno razvijena turistička područja i kontinent. Novost je i da se 2 posto tih sredstava izdvaja za udružene turističke zajednice", rekao je  ministar Cappelli.Pojasnio je i da obveznici plaćanja turističke pristojbe postaju i brodovi na kružnim putovanjima u međunarodnom pomorskom i prometu na unutarnjim vodama, a općinska i gradska vijeća odlučuju žele li tu taksu uvesti ili ne žele.

Projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar objedinjeno je predstavio dva prijedloga zakona -  o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju te onaj o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji.Štromar je naglasio se da prijedlozima o izmjenama i dopunama ova dva zakona stvaraju brži, efikasniji i jeftiniji sustavi izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora."Pojednostavniti će se, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje. Poboljšat će se učinkovitost provedbe samih zakona, što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje i time na povećanje broja investicija te zaposlenih u građevinarstvu", kazao je.Izvijestio je da su tri ključne promjene. Prva je smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, druga je pojeftinjenje izdavanja dozvola, dok je treća ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.
"Velika je novost da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu", dodao je potpredsjednik Vlade Štromar.Poručio je da sve ove i druge promjene imaju za cilj unaprijediti sustav da što učinkovitije služi građanima. Istaknuo je da će dobar rezultat ovih zakona biti i rast na "Doing business" ljestvici te će Hrvatska rasti na ljestvici konkurentnosti.

Saboru upućen Prijedlog zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

Govoreći o Prijedlogu zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je da je važeći Zakon na snazi od 1978. godine i praksa je pokazala da je zastario i neučinkovit.Prijedlogom zakona, između ostalog, uređuje se pružanje pouzdane i pravovremene informacije, pružanje informacija za potrebe temeljnih interesa te osiguranje sigurnosti kopnenog i pomorskog prometa. Uređuje se i jasna svrha rada izvođača meteorološke i hidrološke djelatnosti te zakonsko osiguranje rada državne mreže meteoroloških i hidroloških postaja.
"Ovim zakonom osiguravamo i jačanje uloge meteorologije i hidrologije u smanjenju šteta od elementarnih nepogoda, zaštite okoliša i zdravlja, sigurnosti prometa, proizvodnje energije i hrane", kazao je ministar Ćorić.Ministar Tomislav Ćorić predstavio i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu električne energije, pojasnivši da poslove inspekcijskog nadzora koje su provodili nadležni inspektori sukladno Zakonu o tržištu električne energije, od 1. travnja 2019. godine preuzima Državni inspektorat.
Što se tiče Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, ministar Ćorić je naveo da poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti naftno-rudarske inspekcije od 1. travnja 2019. godine preuzima Državni inspektorat.
 
Unaprjeđenje suradnje s Kinom

Vlada je prihvatila Zaključak o prihvaćanju Zajedničke izjave Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine. Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da Zaključak na sveobuhvatan način predstavlja popis područja u kojima želimo unaprijediti suradnju s Kinom."Prije svega, to su gospodarstvo, trgovina, ulaganja u poljoprivredi, prometu, logistici, znanosti, tehnologiji, inovacijama, kulturi, obrazovanju i turizmu te drugim područjima. Taj će dokument biti prihvaćen prigodom bilateralnog susreta s kineskim premijerom Li Keqiangom", istaknuo je.

Kineski premijer Li Keqiang u Hrvatskoj

Usvojena je i Informacija o međunarodnim aktima koje će tijela državne uprave Republike Hrvatske potpisati s tijelima državne uprave Narodne Republike Kine. Potpisat će se tijekom službenog posjeta predsjednika Državnoga vijeća Narodne Republike Kine Republici Hrvatskoj Li Keqianga od 9. do 11. travnja i sastanka na vrhu šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, koji će se održati u Dubrovniku, 11. i 12. travnja 2019. godine.Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je da će se u Zagrebu potpisati Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata.
"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisat će memorandum o suglasnosti u području ulaganja u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji. Središnji državni ured za šport Republike Hrvatske potpisat će memorandum o suglasnosti u području športa, gdje postoji ogroman interes kineskih športskih saveza da treniraju u Hrvatskoj te iskoriste know-how naših trenera i naših uspješnih športaša", rekao je Plenković. Ministarstvo poljoprivrede i Glavna carinska uprave Narodne Republike Kine potpisat će protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu.
Potpisat će se Memorandum o suglasnosti između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine o suradnji u području posebnih oblika turizma."Znamo da je Hrvatska turistička zajednica otvorila svoj ured u Šangaju, imali smo četvrt milijuna kineskih turista prošle godine. Očekujemo da se taj broj znatno poveća nakon ovog dolaska velike kineske delegacije", kazao je Plenković.
Bit će potpisan i Memorandum o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.Plenković je ujedno najavio da će u Dubrovniku biti potpisan financijski Sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke.Bit će potpisan Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future“ te Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor.

Posjet gradilištu Pelješkog mosta

Plenković je naglasio da će ovo biti godina hrvatsko-kineske suradnje u području kulture i turizma. U kontekstu bilateralnog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj, najavio je da će se u Zagrebu u Klovićevim dvorima otvoriti izložba "Učenjaci drevne Kine"."Posjetit ćemo gradilište Pelješkog mosta. Organizira se u petak veliki poslovni forum kada se održava i summit. Riječ je skupu koji će okupiti preko tisuću sudionika, postoji veliki interes iz svih 16 država koje dolaze na summit, od čega 400 poslovnih ljudi iz Kine. Očekujemo konkretne rezultate i konkretne poslove koji će biti iznjedreni i dogovoreni na marginama summita", naglasio je predsjednik Vlade.Izdvojio je da postoji golemi odaziv premijera, a još se čeka potvrda iz samo jedne zemlje. "Minimalno, dakle, 16 premijera će biti u Dubrovniku", dodao je. Napomenuo je da samo dvije i pol godine nakon početka mandata ove Vlade ovaj se skup zbiva u Hrvatskoj."To će biti čak šesti bilateralni susret kojeg ću imati s kineskim premijerom. To govori o sustavnoj suradnji koja je otvorila mogućnosti različitih partnerstava u pojedinim sektorima, na jednoj bitno višoj razini nego ikada dosad. Očekujem nastavak te suradnje", zaključio je Plenković i najavio da će već krajem travnja Hrvatsku na velikom skupu u Kini, koji se odnosi na kinesku politiku "Jedan pojas, jedan put", predstavljati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Usvojen program aktivnosti zaštite od požara 

Vlada je prihvatila Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini, kao i Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini.Prema Programu aktivnosti, kojim su za izvršenje, koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti zaduženi Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica, predlaže se izrada tri nova standardna postupka: za slučajeve korištenja bespilotnih letjelica, žurnog prebacivanja vatrogasne i teške mehanizacije s kopna na otoke i udaljenije poluotoke te za akcije gašenja požara na moru i pomorskim objektima.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izvijestio da je u ovoj godini zabilježeno ukupno 9.589 intervencija na ukupnoj površini od preko 27 tisuća hektara."Što je značajno više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je zabilježeno 5.435 intervencija na površini od 947 hektara, što upućuje na važnost dobre pripreme za ovu protupožarnu sezonu", kazao je.Božinović je napomenuo da je u priobalnom i kraškom području evidentirano ukupno 1.875 požara raslinja što je 27 posto manje u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek, a ukupno izgorjela površina je za čak 85 posto manja u odnosu na promatrani prethodni petogodišnji prosjek.
Zbog šumskih požara provedene su dvije preventivne evakuacije u općini Orebić, a ukupno je bilo prošle godine osam ozlijeđenih osoba - 6 vatrogasaca te 2 građana.Izdvojio je da je izgrađeno novih 25 kilometara dionica protupožarnih prosjeka i šumskih puteva. Istaknuo je i odluku Vlade o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga s ukupno 7,6 milijuna kuna.
 
izvor: HINA/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.