Dvije proaktivne županije, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska, u još čvršćoj suradnji

dvije županije

U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je na radnom sastanku s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom razgovarao o zajedničkoj suradnji dviju Županija.Tema sastanka bila je i zajednička suradnja temeljena na potpisanom Sporazumu o suradnji županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske čiji su potpisnici uz Bjelovarsko-bilogorsku i Međimursku županiju i Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.

Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska županija zajednički surađuju na europskom projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća“ vrijednom gotovo milijun kuna i koji se u financira europskim novcem, povezivanja poljoprivrednih proizvođača, gospodarskim i kulturnim projektima. To pokazuje mogućnost zajedničke suradnje koja može i mora biti temeljena na projektima za koje se može osigurati europsko financiranje, a na dobrobit razvoja naših županija, a samim time i podizanja standarda naših građana.

Suradnja između Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije traje i daje rezultate, a ono što je pred nama je prijavljivanje zajedničkih projekata na EU fondove. Provodimo velike infrastrukturne projekte i planiramo strategiju za prijave u novom financijskom razdoblju Europske unije od 2021. godine. Meni je osobno drago da je s nama najmlađi župan u Hrvatskoj Matija Posavec koji je iznimno  dobro upoznat sa svim izazovima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave. Meni je drago vidjeti ga, ne samo kao župana, nego i prijatelja kod nas u županiji.  Župan Posavec je i u dvije važne asocijacije u Europskoj uniji, Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Odboru regija Europskog parlamenta, a ono što bi mi župani htjeli da sve to iskustvo prenese i u Europski  parlament. Ja se nadam da će našu zemlju predstavljati ljudi sa znanjem i iskustvom koji se prenosi u Europske institucije i siguran sam da ćete se sjetiti hrvatskih županija, pa i Bjelovarsko-bilogorske.“, istaknuo je župan Bajs. 

Uvijek je zadovoljstvo kad ste u poziciji da učite i razgovarate s onima koji su stariji i iskusniji i zato suradnja naših dviju županija je kako uzeti ono najbolje jedni od drugih. Ovo je jedna uspješna županija u smislu trendova i rezultata. Upravo politika sa snažnijom ulogom regija nije samo nacionalna politika, nego i politika Europske unije. Zato je izuzetno važno povezivanje, suradnja, prijateljstvo i projekti koji onda daju značaj, ne samo našim županijama, nego i cijeloj Hrvatskoj. U tom kontekstu suradnja Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije će biti sve značajnija. Riječ je o poljoprivredno najjačoj županiji, a župan Damir Bajs odlično radi svoj posao. Uz potpisani Sporazum o suradnji, uz zajednički projekt na jačanju gospodarsko-socijalnih vijeća, uz povezivanje naših predstavnika na sajmovima mi ćemo surađivati i u svim drugim projektima. Nismo susjedne županije, ali smo županije koje itekako imaju velike sličnosti, interesa i razloga za suradnju. Drago mi je da uz ovaj poslovni dio župan Bajs podržava otvorenost i jedan novi pogled na razvoj naših županija, na razvoj Hrvatske i na više onih europskih vrijednosti koje nam trebaju doći u svaku hrvatsku županiju“, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.