Vlada usmjerena da Hrvatska bude što asertivnija u pogledu europskih vrijednosti i korištenja prednosti članstva u EU

VLADA

Osvrnuvši se na jučerašnji Dan Europe, kojim se ujedno obilježava i pobjeda nad fašizmom i nacizmom te kraj Drugog svjetskog rata, predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući 156. sjednicu Vlade poručio je da je EU svojevrsna kćerka te pobjede i tog ključnog prekretničkog trenutka u europskoj povijest.Govoreći o aktualnim temama na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na Europski tjedan, koji se od 7. do 11. svibnja obilježava i u Hrvatskoj. Vezano uz jučerašnji Dan Europe, kojim se ujedno obilježava i pobjeda nad fašizmom i nacizmom te kraj Drugog svjetskog rata, predsjednik Vlade Plenković poručio je da se radi o važnom danu u povijesti i Hrvatske i Europe.
„Europska unija je svojevrsna kćerka te pobjede i tog ključnog prekretničkog trenutka u europskoj povijesti i zato taj projekt mira, suradnje i ekonomskoga razvoja trebamo koristiti na najbolji mogući način kako bismo svi skupa osigurali hrvatskim građanima što bolji i kvalitetniji život“, poručio je.  

Vlada Vukovaru pruža prave poluge za razvoj

Od ostalih aktivnosti protekloga tjedna izdvojio je posjet Vukovaru, u  prigodi Dana Grada, gdje je još jednom rekapitulirano sve što hrvatska Vlada čini za Vukovar, a posebno trogodišnji projekt investiranja u infrastrukturu Vukovara, koji je prošli tjedan usvojen na Vladi, vrijedan milijardu i 400 milijuna kuna.Također, Vlada je donijela i odluku da se za 50 posto povećaju sredstva za Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, sa 40 na 60 milijuna kuna, koji će dodatno ojačati sve projekte.
„Ova je Vlada ne samo pružila ruku, nego dala i prave poluge razvoju grada simbola hrvatskoga stradanja i simbola hrvatske slobode“, poručio je.
Osvrnuo se i na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana grada Splita, posebno izrazivši zadovoljstvo dobrim razvojem svih projekata koji su doneseni na sjednici Vlade prošle godine u Splitu.  

Sustavno i ravnomjerno ulaganje u hrvatsko zdravstvo

Naglasio je da je u pogledu kulture konačno riješeno pitanje Dioklecijanovih podruma u smislu državnoga vlasništva koje je dano na upravljanje Gradu Splitu.
"Riješili smo više od sto godina dugu pravnu zavrzlamu koja će sada omogućiti bolju brigu o baštini po uzoru na slične modele koje imamo u nekim drugim hrvatskim gradovima, a koji su također upisani i u UNESCO-ove popise svjetske baštine", istaknuo je Plenković. Izrazio je zadovoljstvo iskorakom vezanim uz zdravstvenu infrastrukturu, kazavši da potpisani ugovor od 18,5 milijuna kuna za studiju proširenja KBC-a Split samo govori o tome koliko je Vlada privržena jačanju zdravstvenog sustava i usluga za hrvatske građane.Naveo je da je, uz 45 milijuna kuna za studiju za Dječju bolnicu u Zagrebu, daljnje odluke o investiranju u bolnicu KBC Rijeka i bolnicu u Puli, tu je 50-ak drugih projekata koji se tiču dnevnih bolnica i kirurgija financiranih hrvatskim i europskim sredstvima, a isti plan je i za Osijek."U mandatu naše Vlade ozbiljno, sustavno te ravnomjerno u pogledu regionalne distribucije investiramo u kapitalne objekte hrvatskoga zdravstva, bilo da će biti dograđeni ili sagrađeni novi", ustvrdio je Plenković.

Odavanje poštovanja velikom hrvatskom pilotu Rudolfu Perešinu 

U proteklome tjednu premijer Plenković imao je i mnogobrojne vanjskopolitičke aktivnosti, od kojih je izdvojio posjet bavarskoga premijera Södera, sastanak s predsjednikom Europskoga vijeća Tuskom i Europske komisije Junckerom u Bruxellesu, posjet glavnog pregovarača EU za Brexit Barniera i jučerašnji neformalni sastanak čelnika Europske unije u Rumunjskoj.Najavio je svečanost obilježavanja povratka MIG-a 21 kojim je Rudolf Perešin odletio u Klagenfurt, umjesto da tada djeluje vojno protiv vojnih i civilnih ciljeva u Hrvatskoj.„Povratak ovog aviona predstavlja u simboličkom smislu još jedno odavanje poštovanja velikom hrvatskom pilotu, koji je nažalost poginuo 1995. godine“, poručio je predsjednik Vlade.
Taj će avion biti izložen pred Ministarstvom obrane u nedjelju.„To je još jedan signal da hrvatska država vodi računa o herojima Domovinskoga rata“, poručio je.Na kraju uvodnog obraćanja najavio je da će Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske nakon današnje sjednice predstaviti niz novih kvalitetnih mjera napravljenih u međuresornoj suradnji više ministarstava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.