Ministar Cappelli s glavnim tajnikom UNWTO-a Zurabom Pololikashvilijem i predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom

Ministar Cappelli s glavnim tajnikom UNWTO-a Zurabom Pololikashvilijem i predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom

Kao uvod u sutrašnji 64. sastanak Komisije za Europu UNWTO-a koji se održava u Zagrebu, ministar turizma Gari Cappelli sastao se s glavnim tajnikom UNWTO-a Zurabom Pololikashvilijem s kojim je razgovarao o članstvu Hrvatske u UNWTO-u, kao i očekivanjima od sutrašnjeg događanja. Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili zahvalio je ministru Cappelliju na domaćinstvu i istaknuo kako se upravo u Hrvatskoj neke stvari događaju prvi put. „Prvi put sam u Hrvatskoj, ali uz nadu da ću ubuduće dolaziti češće, želja mi je da se barem jedan događaj UNWTO-a održi u ovoj predivnoj zemlji koja je već sada u turističkom smislu uzor ostatku svijeta", rekao je Pololikashvili dodavši kako je na sastanak došlo najviše predstavnika zemalja i delegacija te će se prvi put održati elektroničko glasovanje što će ubrzati proces. 

Ministar turizma Gari Cappelli je naglasio kako je Hrvatska izuzetno ponosna i počašćena što je domaćin 64. sastanka UNWTO Komisije za Europu te je predstavio razvojne planove hrvatskog turizma u narednom razdoblju. „Uvjeren sam kako ćemo tijekom sljedeća dva dana postaviti na put kreativne turističke politike uz odgovorno upravljanje, koje poštuje našu baštinu i ljude. Hrvatska je svjesna svih izazova razvoja koji utječu na održivost i time neizravno turizam kao sektor koji se ponosi i brine o svojim prirodnim i kulturnim resursima. Trenutno radimo na nacionalnoj strategiji razvoja, ali i na novoj turističkoj strategiji“, istaknuo je ministar Cappelli nadodavši kako mjere kroz koje Hrvatska nastoji proširiti ponudu uključuju razvoj posebnih oblika turizma, kao što su kulturni, zdravstveni, gastronomija, vinski turizam i drugi, povećanje broja zračnih veza i otvaranje turističkih ureda na udaljenim tržištima.
 
U nastavku dana ministar Cappelli se susreo i s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom zajedno sa glavnim tajnikom UNWTO-a Zurabom Pololikashvilijem koji je na sastanku iznio niz prijedloga za povezivanje turizma i sporta, između ostalog, i prijedlog kandidiranja predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera ambasadorom UNWTO-a koji je tom prilikom izjavio: „Možda smo mala zemlja, ali smo zemlja velikih igrača i velikog srca. Turizam je važan za nasu ekonomiju i zato ćemo se vrlo rado uključiti u sve projekte Svjetske turističke organizacije i Ministarstva turizma s ciljem dodatne promocije naše zemlje“, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker prihvativši prijedlog glavnog tajnika Pololikashvilija. Ministar Cappelli tom je prilikom naglasio kako je Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja Komisije za Europu drugi put u povijesti domaćin Sastanka, a prvi put je sjednica ujedno i izborna.

Sastanci Regionalnih komisija održavaju se jednom godišnje, a 64. po redu sastanak Komisije za Europu održava se u Zagrebu te je posebno značajan za Hrvatsku jer ona trenutno predsjedava Komisijom. Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno sudjeluje u njenom radu kao članica brojnih tehničkih odbora. Održavanje ovog sastanka u Hrvatskoj još je jedna prilika da se kao članica kvalitetno predstavi te nastavi jačati poziciju na svjetskoj turističkoj sceni ne samo kao destinacija već i kao predvodnik svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma.
 
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) specijalizirana je agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu. UNWTO ima 158 punopravnih članica, šest pridruženih članica (associate members), preko 500 pridruženih članica (affiliate members) iz javnog i privatnog sektora te dva promatrača. Rad UNWTO-a odvija se u Regionalnim komisijama organiziranim prema geografskoj raspoređenosti (Afrika, Amerika, Istočna Azija i Pacifik, Europa, Srednji Istok, Južna Azija) te u pet Tehničkih odbora: za konkurentnost, održivi razvoj, program rada i proračun, statistiku, reviziju aplikacija za pridruženo članstvo. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.