Konferencija „Odnos medija i pravosuđa – granice slobode govora i reguliranje govora mržnje“

Konferencija „Odnos medija i pravosuđa – granice slobode govora i reguliranje govora mržnje“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na konferenciji „Odnos medija i pravosuđa – granice slobode govora i reguliranje govora mržnje“ u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine.

Na konferenciji, koja se održala u organizaciji Pravosudne akademije i Agencije za elektroničke medije, uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek uvodna izlaganja održali su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela, ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.


Foto Hina/ Dario Grzelj


Istaknuvši kako je sloboda medija jedna od temeljnih sloboda demokratskog društva i jedan od osnovnih uvjeta za njegov napredak, ministrica kulture u uvodnom je izlaganju dodala i kako sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je u svakom demokratskom društvu ona podložna određenim zakonskim ograničenjima. Digitalno okruženje pruža nove mogućnosti za slobodno izražavanje mišljenja, rekla je ministrica, upozorivši pritom kako je ono istodobno podložno i većoj manipulaciji, dezinformacijama i širenju govora mržnje. Ponovila je kako se trenutačno na razini Europske unije vode rasprave o načinima i mogućnostima financiranja kvalitetnoga novinarstva u digitalnom dobu kako bi se dodatno ojačali profesionalni i etički standardi novinarske struke, što bi doprinijelo obrazovanju i zaustavljanju širenja govora mržnje i lažnih vijesti.
 
Ministrica je najavila skoro dovršenje prijedloga Zakona o elektroničkim medijima u kojemu će se implementirati revizija Direktive o audiovizualnim medijskim usluga. Time će se proširiti i broj dionika na koje će se zakon primjenjivati (usluge za razmjenu video sadržaja koje imaju veliku mogućnost širenja ne samo govora mržnje nego i sadržaja kojima se potiče terorizam i sl.)


Foto Hina/ Dario Grzelj
 
Kao veliki problem današnjice, ministrica je istaknula neprimjerene sadržaje u medijima i na društvenim mrežama, govor mržnje i razne manipulacije kojima smo okruženi, a kao glavnu vještinu za borbu protiv tog problema naglasila je medijsku pismenost koja je postala jedna od najvažnijih kompetencija za život u 21. stoljeću. Medijska pismenost ima važnu ulogu ne samo u odgoju budućih potrošača medija nego i u cjeloživotnom učenju te će stoga biti jedna od značajnijih tema hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU 2020. godine.
 
Načelnica Samostalnog sektora za medije Ministarstva kulture Nives Zvonarić održala je izlaganje o „Preporukama i dokumentima Vijeća Europe i Europske unije vezano uz medijske slobode i zaštitu novinara“, a u programu konferencije govorilo se i o medijskoj industriji i javnoj ulozi medija, važnosti medijske pismenosti, o djelovanju Agencije za elektroničke medije s osvrtom na regulaciju govora mržnje i dezinformacije, o slobodi govora u kontekstu EKLJP s primjerima iz prakse te o slobodi govora i govoru mržnje u nacionalnom pravosuđu s osvrtom iz kaznenog, prekršajnog i građanskog aspekta (kada sloboda govora prelazi u govor mržnje, regulacija govora mržnje u različitim propisima, naknade štete u građanskom postupku). Konferencija je zaključena osvrtom odvjetničke prakse i predstavnika medija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.