Plenković objavio smjene u Vladi: Odlaze Žalac, Murganić i Tolušić

Premijer Plenković najavio smjene u Vladi RH

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je za promjene u Vladi dobio podršku u stranci te koalicijskih partnera u vladajućoj većini. Promjene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s brojnim aktivnostima za rast godpodarstva, jačanje solidarnosti u društvu i u konačnici predsjedanjem Vijećem Europske unije. Na tim postavkama je zasnovana rekonstrukcija Vlade, rekao je Plenković.

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a. Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.
Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marićstiže Mario Banožić. On je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Prije pet dana za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevića predstavljen Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku. HRT-u je također potvrđeno kako Sanja Putica postaje državna tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac postaje državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a Josip Bilaverdržavni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.Od svih očekuje maksimalni angažman. 

- Cilj rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve koju su za dobrobit hrvatskog društva i građana, rekao je Plenković. Zahvalio je svim dosadašnjim ministrima na njihovim doprinosima u resorima koje su vodili.
Sve ove promjene šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković priopćio je i partnerima u vladajućoj koaliciji. Iz izjava pojedinih čelnika može se zaključiti da će premijer dobiti potporu za predloženu rekonstrukciju. 
Premijer Andrej Plenković u sklopu rekonstrukcije Vlade smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, potvrđeno je HRT-u. Za promjene u Vladi dobio je večeras i potporu koalicijskih parnera, potvrdio je zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg nakon sastanka. - Obavio je HRT.

Autor: P.F.  / HRT - opširnije na stranici:

https://vijesti.hrt.hr/528483/kujundzic-se-obracunao-s-novinarima-ispred-zgrade-vlade

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.