Promaknuća za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske

Vojska

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja, Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, odluke o promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svečana akademija u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje"  održana je u Ministarstvu obrane a na njoj je promaknuto 266 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a više od 100 ih je dobilo nagradu i pohvalu.

U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Boris Šerić te u čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Michael Križanec, brigadir Ivan Turkalj i brigadir Mijo Validžić.Promaknuto je devet pukovnika u čin brigadira (od njih dvije pukovnica u čin brigadirke) i jedan kapetan fregate u čin kapetana bojnog broda.U čin brigadira/brigadirke promaknuti su pukovnici/pukovnica: Zdenko Boban, Ante Čokolić, Mladen Fusić, Miroslav Habuda, Ivica Ivančić, Jasminka Katona, Željko Marinov, Jurica Miškulin, Ivica Pavković, Neda Punek Gobec i Davor Stipetić te u čin kapetana bojnog broda Luka Mihanović.

Promaknuto je 29 bojnika u čin pukovnika (od njih tri bojnice u čin pukovnice).Promaknuta su 32 satnika u čin bojnika (od njih osam satnica u čin bojnice).U činove viših časnika promaknuta su ukupno 74 časnika od kojih je 13 žena. Promaknuta su 22 natporučnika u čin satnika (od njih sedam natporučnica u čin satnice).Promaknuto je šest poručnika u čin natporučnika (od njih jedna poručnica u čin natporučnice).U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 28 časnika od kojih je osam žena. 

Ukupno je pohvaljeno 12 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: kapetan bojnog broda Željko Jakus, pukovnica Ivanka Sakač, pukovnik Goran Nekić, bojnik Damir Spevec, bojnik Marin Domijan, satnik Alen Petrov, satnica Nataša Sambolec, časnički namjesnik Krešimir Franjić, časnički namjesnik Josip Dalić, časnički namjesnik Joso Kardum, časnički namjesnik Ante Bilić, stožerni narednik Anđelko Lipovac.

Predsjednica je u toj prigodi čestitala vojnicima i časnicima te poručila."Pogled na sve vas ispunjava me posebnim ponosom. Vidjeti mlade ljude koji su spremni nastaviti put hrvatskih branitelja u službi domovini jamči nam da i u ovim burnim vremenima punih novih izazova na braniku Hrvatske stoje zaštitnici njezine slobode, sigurnosti i budućnosti"

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je i na insinuacije i optužbe iz BiH vezani uz pisanje Jerusalem Posta poručivši da je "Oluja" spasila BiH te da bi voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.