Plenković: Povjerenim resorom u Europskoj komisiji hrvatska javnost će biti zadovoljna

PREMIJER PLENKOVIĆ

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izvijestio je danas javnost o prijedlogu da sadašnja hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica postane članicom Europske komisije iz Republike Hrvatske. Resor koji će u novoj Europskoj komisiji Hrvatskoj pripasti bit će poznat nakon konzultacija, za dva do tri tjedna.

"U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada", rekao je Plenković novinarima. 
Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisiji Ursule Von der Leyen Dubravka Šuica, izravno je izabrana europska zastupnica u tri mandata.Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.Upitan hoće li Hrvatska dobiti i potpredsjedničko mjesto u EK-u, ponovio je: "Bit ćete jako zadovoljni".
 
Kritike o mogućim proceduralnim propustima jer je eurozastupnica Šuica razgovor s izabranom predsjednicom Europske komisije već obavila, premijer Plenković je odbacio kao odraz nepoznavanja europskih poslova. 
"Kad zemlje kandidiraju svoje predstavnike, tj. svoje buduće članove Europske komisije onda se, prije nego što se formalne procedure dovrše, vode neformalne konzultacije. Te neformalne konzultacije osiguravaju da se izbjegnu situacije koje su se događale s nekim drugim zemljama. Trivijalnosti je li se na taj način poštuju procedure odraz su neznanja i malicioznosti, a ne poznavanja europskih poslova", rekao je.
 
Velikosrpska agresija na Hrvatsku početkom 90-ih jasna je činjenica svakom hrvatskom dužnosniku
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zamolio da u svojim istupima ne koristi izraz velikosrpska agresija, predsjednik hrvatske Vlade naglasio je povijesnu činjenicu da se velikosrpska agresija dogodila. "Ne znam za taj razgovor, koji se navodno dogodio, ali velikosrpska se agresija na Hrvatsku dogodila, mi smo imali okupirano između četvrtine i trećine našeg teritorija. Znamo kako je ona provedena. Uz potporu tzv. JNA, uz pobunjenike na našem teritoriju, uz dirigirano vodstvo koje je dolazilo iz Beograda.. Ta je činjenica vrlo jasna za svakog hrvatskog dužnosnika, a naročito za politiku Vlade Republike Hrvatske", zaključio je Plenković, dodavši da u Hrvatskoj traje pretkampanja za predsjedničke izbore te da takve teze u eter stavljaju oni koji ne žele dobro predsjednici Republike.
 
Izvor: Hina /Vlada
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.