Ministar Banožić s vrhunskim sportašima u MORH-u

Ministar Banožić s vrhunskim sportašima u MORH-u

Ponosni smo što ste dio Hrvatske vojske. Hvala što svojim radom i rezultatima na najbolji mogući način predstavljate našu domovinu, poručuje ministar Banožić

Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sastali su se u petak, 29. siječnja 2021. u Ministarstvu obrane s dvadeset četvero vrhunskih sportaša od ukupno četrdeset koji su potpisali ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu.

Riječ je o vrhunskim sportašima koji ugovore s Ministarstvom obrane potpisuju na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora prema kriteriju sportske kvalitete u skladu s kategorizacijom sportaša u RH i kriteriju sportova koji se razvijaju u Ministarstvu obrane prema CISM sistematizaciji sportova.

Ugovori o službi u pričuvnom sastavu uručeni su, između ostalih, i najboljoj hrvatskoj judašici Barbari Matić, svjetskim prvacima u veslanju braći Martinu i Valentu Sinković, gimnastičaru srebrnom olimpijcu Filipu Udejedriličarima Šimi i Mihovilu Fantela, taekwondoašicama Matei Jelić i Ivi Radoš, strijelcima Antonu Glasnoviću i Petru Gorši te gimnastičaru Tinu Srbiću.

Ministar Banožić čestitao je ovom prilikom okupljenim sportašima ugovornim pričuvnicima u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane na svim postignutim rezultatima, posebno onima koji su ostvarili plasman za Olimpijske igre te pohvalio što, unatoč otežanim okolnostima uzrokovanih pandemijom koronavirusa, neumorno održavaju svoju spremnost.

„Izuzetno smo počašćeni i ponosni što ste dio obitelji Hrvatske vojske i hvala vam što svojim odricanjem, radom, talentom i vrhunskim rezultatima na najbolji mogući način predstavljate našu domovinu. Vaš doprinos i dodatna vrijednost koju dajete Hrvatskoj vojsci od neizmjernog je značaja“, rekao je.

Ministar se osvrnuo na projekt suradnje Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora temeljem kojeg se u Hrvatskoj vojsci razvija kategorija vrhunskih sportaša – pričuvnika istaknuvši kako je to pokazatelj da se u Hrvatskoj vojsci poseban naglasak stavlja na fizičku spremnost i prepoznaje vrijednost sporta ali i pruža dodatni motiv vrhunskim sportašima za ostvarivanjem vrhunskih rezultata.

„Unatoč aktualnim izazovima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračunskih sredstava, Ministarstvo obrane će nastaviti suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska ulažu značajna sredstva i napore kako bi svim pripadnicima osigurali kvalitetne uvjete za aktivan i sportski život i na taj način omogućuju razvoj sportskog duha, timskog rada i zajedništva“, istaknuo je ministar Banožić.

U ime vrhunskih sportaša koji su potpisali ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu judašica Barbara Matić zahvalila je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane te Hrvatskom olimpijskom odboru na suradnji i podršci svih ovih godina te istaknula da se nada što skorijem rješenju situacije s pandemijom kako bi se svi skupa što prije mogli vratiti treninzima i natjecanjima.

Vrhunski sportaši ugovore su potpisali temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj sklopljenog između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora 2015. godine, kada je započelo ustrojavanje ugovorne pričuve Oružanih snaga RH. Iste godine potpisani su ugovori sa 22 vrhunska sportaša, a od 2020. godini taj broj je povećan na 40 vrhunskih sportaša s kojima su sklopljeni ugovori i za 2021. godinu.

Ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu potpisali su: Rodeš Istok (alpsko skijanje), Zubčić Filip (alpsko skijanje), Elias Kolega (skijanje), Matej Vidović (skijanje), Ivan Horvat (atletika), Ana Šimić (atletika), Žunić Stipe (atletika), Ude Filip (gimnastika), Seligman Robert (gimnastika), Srbić Tin (gimnastika), Etlinger Dominik (hrvanje), Kamenjašević Antonio (hrvanje), Starčević Božo (hrvanje), Huklek Ivan (hrvanje), Lizatović Ivan (hrvanje), Kumrić Zlatko (judo), Lenard Ana (judo), Matić Barbara (judo), Družeta Dominik (judo), Jelić Matea (taekwondo), Kanaet Toni (taekwondo), Brečić Lovre (taekwondo), Radoš Iva (taekwondo), Kvesić Ivan (karate), Kvesić Anđelo (karate), Tomić Kristina (karate), Filipi Toni (boks), Milun Marko (boks), Fantela Šime (jedrenje), Marenić Igor (jedrenje), Stipanović Tonči (jedrenje), Fantela Mihovil (jedrenje), Martin Damir  (veslanje), Sinković Martin (veslanje), Sinković Valent (veslanje), Cernogoraz Giovanni (streljaštvo), Glasnović Anton (streljaštvo), Gorša Petar (streljaštvo), Pejčić Snježana (streljaštvo) i Maričić Miran (streljaštvo).

Foto:MORH/J.Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.