Plenković i Carlsen otvorili veliki šahovski turnir u Zagrebu: 'Šah je fascinantan sport koji okuplja milijune ljudi'

Plenković i Carlsen otvorili veliki šahovski turnir u Zagrebu: 'Šah je fascinantan sport koji okuplja milijune ljudi'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano je 19. srpnja otvorio veliki šahovski turnir ovogodišnje serije Grand Chess Toura - "SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz" koji se već treću godinu zaredom održava u Zagrebu. ''Velika je čast hrvatskom glavnom gradu, a i cijeloj zemlji, biti domaćinom još jednoga turnira u seriji Grand Chess Tour'', poručio je hrvatski premijer.

U zagrebački hotel Westin stigla je svjetska šahovska elita na čelu sa svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom, najboljim među desetoricom velemajstora koji će od 20. do 24. srpnja nastupiti na trećem natjecanju ovogodišnje serije Grand Chess Toura. Premijer Plenković istaknuo je da je šah fascinantan sport koji okuplja milijune ljudi diljem svijeta te da je činjenica da je Gari Kasparov i hrvatski državljanin najbolji doprinos promocije šaha u Hrvatskoj i pozicioniranja Hrvatske na šahovskoj karti svijeta.  
''Zahvaljujući njegovu trudu i umijeću, kao i trudu organizatora i svesrdnoj potpori hrvatske Vlade, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i drugih aktera u Hrvatskoj, ovaj je turnir postao redoviti događaj. Mislim da će brojni mladi i svi ljubitelji šaha uživati sljedećih nekoliko dana prateći vrhunske svjetske velemajstore na ovom Rapid&Blitz turniru i puno toga naučiti te vidjeti njihovu kreativnost, njihov pristup rješavanju problema, njihove fascinantne intelektualne kapacitete'', kazao je Plenković.
 
Izrazio je zadovoljstvo da je među velemajstorima i hrvatski mladi velemajstor Ivan Šarić, jer to znači da je Hrvatska u grupi onih koji su među najboljima na svijetu u šahu. Podsjetio je da tradicija šaha u Hrvatskoj datira još iz 14. stoljeća. ''To je igra koja privlači mnoge mlade, koju smo na različite načine ugrađivali u hrvatski školski sustav i s kojom želimo da nam sposobnosti, vještine, a prije svega taj pristup pronalaženju rješenja kod mladih ljudi, bude nešto što će oni nositi sa sobom i u svojim karijerama, a ne samo igrajući šah.''
 
Turnir u izazovnim vremenima
 
Dodao je kako se ovaj turnir održava u izazovnim vremenima brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja je promijenila svijet i okolnosti, izazvala energetsku i prehrambenu krizu, inflatorne pritiske i na određeni način cijeli svijet dovela u situaciju u kojoj se vide munjeviti efekti jednoga poteza - napada na prijateljsku zemlju, članicu Ujedinjenih naroda bez ikakvoga povoda i razloga.
 
''Ono na što je Gari Kasparov upozoravao godinama sada postalo jasnije mnogima i mislim da je to važna poruka s današnjeg događaja, ne politizirajući pritom ni šah niti sport, ali moramo znati o tome nešto više i znati reći istinu u pravom trenutku i na pravom mjestu'', poručio je Plenković i zahvalio Kasparovu na njegovim naporima u populariziranju šaha, kao i na utjecaju  kojeg ima na međunarodnoj sceni s vrlo jasnim i preciznim porukama.  
''S tim riječima otvaram ovaj šahovski turnir, želim puno uspjeha i puno dobrih igara, a i ugodnoga gledanja najboljih svjetskih šahista još jednom ovdje u Zagrebu. Hvala vam što ste došli'', kazao je Plenković otvarajući turnir.
 
Hrvatski premijer je potom s Carlsenom odigrao ceremonijalni, prvi potez na turniru.  
U prva tri dana zagrebačkog spektakla bit će odigran turnir u brzom šahu u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza. Pobjeda će donositi dva boda, a remi jedan bod. Nakon toga će biti odigran dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda. Konačan redoslijed bit će određen na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.  
Ove su godine odigrana dva turnira ove serije - klasični turnir u Bukureštu na kojem je pobijedio Francuz Maxime Vachier-Lagrave te Rapid&Blitz turnir u Varšavi, koji je završen pobjedom Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.
 
O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od slijedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.  
"Ova manifestacija je zahvaljujući Gariju Kasparovu i još nekim ljudima prerasla u vrhunsku predstavu i sjajan događaj. Imamo i ženski turnir, turnir kadeta, gluhih i nagluhih, turnir javnih osoba i otvoreni blitz turnir, tako da Zagreb postaje grad šaha", kazao je direktor turnira Željko Klarić, dok je utemeljitelj turnira i bivši svjetski prvak Gari Kasparov izrazio ponos što Hrvatska organizira turnir najveće svjetske kategorije.
 
"Zagreb će opet biti glavni grad svjetskog šaha, uz veliku podršku hrvatske Vlade i ostalih institucija. Hrvatska je ovim postala važna zemlja na šahovskoj karti svijeta i nadam se da će u Hrvatskoj šah imati barem djelić popularnosti, koju ima nogomet", kazao je Kasparov.
 
Pokrovitelj zagrebačkog turnira je Ministarstvo turizma i sporta koje je osiguralo nagradni fond od 175.000 dolara.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.