Austrija – Hrvatska 1:3: Pobjeda Hrvatske za povijesno osvajanje skupine Lige nacija

Austrija – Hrvatska 1:3: Pobjeda Hrvatske za povijesno osvajanje skupine Lige nacija

Hrvatski nogometni reprezentativci pobijedili su Austriju u Beču s 3-1 (1-1) u posljednjem, šestom kolu skupine 1 elitne Lige nacija, čime su ostali na prvom mjestu ljestvice te osigurali odlazak na Final Four ovog natjecanja. Hrvatska je ostvarila četvrtu u nizu pobjedu u Ligi nacija, a povela je već u šestoj minuti kada je na asistenciju Nikole Vlašića precizan bio Luka Modrić. Samo tri minute kasnije domaćin je izjednačio, a glavom je pogodio Baumgartner.

Uz Hrvatsku, ondje će nastupiti i Nizozemska, a za preostala dva mjesta se bore Mađarska i Italija, odnosno, Portugal i Španjolska.

Na poluvremenu utakmice Hrvatska je kombinacijom svog rezultata u uvodnom dijelu (1:1) i prednosti Danske protiv Francuske (2:0) pala na drugo mjesto poretka, a to znači i da je u tim trenucima bila bez plasmana na završni turnir.

Ipak, golovima Marka Livaje i Dejana Lovrena ponovno je preuzela vodstvo u kojem je bila nakon što je Luka Modrić, na asistenciju Nikole Vlašića, zabio na otvaranju utakmice. Tu prednost poništio je Christoph Baumgartner u osmoj minuti, no nakon tri savršeno iskorištene minute sredine nastavka i dva gola Hrvatske, novog povratka za Austriju nije bilo.

Dva brza gola riješila susret

Sosa i Perišić su napravili su velik dio posla na lijevoj strani kod gola za 2:1 u 69. minuti, a Perišić je bio taj koji je ubacio loptu pred domaća vrata. Ondje je odlično reagirao Marko Livaja koji je, u skoku unatrag, glavom pogodio uz bližu vratnicu. Nije se Austrija ni oporavila od tog pogotka, a uslijedio je novi. Lovro Majer je ubacio na drugu vratnicu, a tamo je potpuno nečuvan bio Dejan Lovren koji je u 72. minuti glavom u padu postavio konačan rezultat .

Hrvatska je na stadionu u Beču imala veliku pomoć svojih navijača kojih se ondje skupilo 20-ak tisuća. Uz pjesmu i podršku koja se čula s tribina, igrači Zlatka Dalića sjajno su otvorili susret, a kapetan Luka Modrić odradio ono najvažnije za svoj drugi gol u natjecanju ove sezone i poticaj suigračima. Brzo izjednačenje Austrije nije ostavilo prevelikog traga na hrvatskim igračima, barem ne u smislu novog gola gola, no u tim je trenucima Austrija izgleda opasnije i kao momčad koja će prva do sljedeće prednosti.

Dogodilo se baš suprotno i tri-četiri minute efikasne igre riješile su pitanje pobjednika i aktualne svjetske doprvake gurnule su u priliku za novi trofej. Onaj koji se dodjeljuje pobjedniku natjecanja u lipnju sljedeće godine.

Iz skupine 4 prolazak na završnicu osigurala je Nizozemska, a tamo će iz skupine 3 Mađarska ili Italija.

U skupini 2 vodeći je Portugal s 10 boda, dok će Španjolska pokušati preuzeti prvo mjesto u zadnjem kolu, a trenutačno ima osam bodova.

Završnica se igra 14. i 18. lipnja sljedeće godine. Igraju se dvije polufinalne utakmice, finale te dvoboj za treće mjesto.

Još nije poznat domaćin završnice, a interes je iskazala Nizozemska. Pobjednik Lige nacija dobit će 14 milijuna eura.

Foto: Profimedia

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.