ODBOJKA: Hrvatska pobjedom nad Češkom osvojila broncu u Zlatnoj europskoj ligi

ODBOJKA: Hrvatska pobjedom nad Češkom osvojila broncu u Zlatnoj europskoj ligi

Utakmice za treće mjesto uvijek su nekako posebne jer se sastaju takmaci koji su dan ranije izgubili susret za finale, pa je uvijek pomalo pitanje motivacije i svježine u borbi za broncu. No, hrvatski odbojkaši nisu imali problema s motivacijom protiv Čeha u susretu za treće mjesto u Zlatnoj europskoj ligi. Željeli su potvrditi lanjsku broncu, izborenu tada u susretu s Ukrajinom. Česi, lanjski pobjednici ovog najelitnijeg europskog natjecanja, morali su priznati poraz boljoj momčadi Hrvatske. Maksimalnih 3-0 za 86 minuta igre.

»Jako sam sretan ovim rezultatom. Igrali smo kao pravi tim, borili se do maksimuma. Posebno sam sretan zbog mlađih igrača koji su po prvi put igrali za medalju i osvojili je. Jako sam sretan i zbog našeg Tsimafeja Zhukouskog kojem je ovo bila posljednja utakmica u dresu reprezentacije. Mnogo je razloga za sreću, drugu godinu zaredom smo osvojili broncu na ovom natjecanju i to je velika stvar.« - istaknuo je izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Cedric Enard te dodao: »Sada nam slijedi zasluženi odmor, a potom pripreme za Europsko prvenstvo.«

Od prvog seta Hrvati su dominirali u bloku, koji im je davao sigurnost te na servisu. Negdje polovicom prvog seta Hrvatska se odvojila na +3 (11:8) i praktički to držala do kraja. U finiš seta ušli su s prednošću od 24:20, mali pad koncentracije doveo je set u laganu neizvjesnost (24:23), no tada trojni blok radi posljednji poen za 25:23. Drugi set vrlo sličan, po igri ali i statistici, poveli su naši s 8:5 i 13:10, potom otišli na 23:17 i završili sa 25:18. Do tada već uz 8 poena iz bloka, prema 2 Čeha te 2 as servisa, dok su u tom segmentu suparnici još imali nulu.

Postava Zhukouski-Đirlić, Šestan-Marelić, Nikačević-Mihalj, uz libera Pervana, mljela je suparnika i nadalje, povevši i u trećem setu 8:5, nakon sjajnog as servisa Marelića. Česi, svjesni da im je ovaj set posljednja prilika da ostanu i igri pokušavaju svim silama držati rezultatski priključak s našim igračima, pa kod 13:12 za njih hrvatski izbornik Enard traži minutu odmora ne bi li ponovno njegova momčad uspostavila ravnotežu na terenu. Poveli su Česi s 14:12, Hrvati serijom 3-0 ponovno otišli u pozitivu, na 15:14, a suparnici na time out. Ta kratka epizoda samo je 'razljutila' naše, pa su poveli sa 17:14 i 19:15, kada češka klupa ponovno spas traži u minuti odmora. Ni to im nije pomoglo. Razigrana, lepršava Hrvatska ide jako do kraja seta, do konačnih 25:20 za glatku pobjedu od 3-0.

Na kraju je i statistika pokazala dominaciju Hrvatske, as servis 3-0 i blok 11-6, uz naših 16 a čeških 21 pogrešku. Petar Đirlić kapetanski je vodio momčad uprihodivši 15 poena, a njemu odmah uz bok Marino Marelić s 14, Filip Šestan s 11 i Kruno Nikačević s 10 poena (Mihalj i Zhukouski po 2), što dovoljno govori o raznovrsnosti našeg napada i selekciji dijeljenja lopti organizatora igre Tsimafeia Zhukouskog.

»Donijeli smo maksimalnu pobjedu od 3-0 u Višnjik i domaćoj publici priuštili jednu dobru utakmicu. Iskoristili smo mali umor od Čeha te smo nametnuli pozitivan ritam, držali prednost do kraja. Odigrali smo jednu zrelu utakmicu i jako smo sretni uspjehom na ovom natjecanju. Sada ćemo malo odmoriti, nakon toga nam slijede pripreme za Europsko prvenstvo i prva utakmica već 30. kolovoza.« - zaključio je reprezentativac Marino Marelić dok je njegov suigrač Tsimafei Zhukouski koji se ovom utakmicom oprostio od reprezentacije zaključio: »Ova medalja kod kuće mi je najljepši oproštaj od reprezentacije. Momcima dalje želim sreću i zahvaljujem se svima na svemu.

Hrvatska reprezentacija: Tsimafei Zhukouski, Ante Kulušić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak-Vidaković, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Marino Marelić, Ivan Mihalj, Petar Višić, Ivan Zeljković, Gabrijel Cvanciger. Izbornik reprezentacije je Cedric Enard.

FOTO: PIXSELL

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.