Utrka za mač grofa Draškovića u Trakošćan privukla i grofa Nikolausa koji se nakon utrke sastao s ravnateljicom Dvora

Utrka za mač grofa Draškovića u Trakošćan privukla i grofa Nikolausa koji se nakon utrke sastao s ravnateljicom Dvora

Pucnjem iz topa u trakošćanskom perivoju ove nedjelje započela je 9. utrka za mač grofa Draškovića. Jedna od najatraktivnijih kontinentalnih utrka, koja se održava u predivnom ambijentu Trakošćana, a praćena je kostimiranim nastupima dama u povijesnim haljinama i vitezovima. Nazočni su bili grof - Nikolaus Drašković i njegova supruga grofica Rula koji su i sami sudjelovali u utrci te na kraju pobjednicima podijelili medalje. Iskoristili su priliku te s ravnateljicom Dvora Trakošćan dr.sc. Gorankom Horjan održali sastanak.

Uz osvježenje koje je donijela kiša, preko petstotinjak trkača nastupilo je u gotovo idealnim vremenskim uvjetima. Događanje je započelo u devet sati s održavanjem dječjih utrka na 100, 200, 400, 600 i 800 metara gdje je bio velik odziv mališana. U 10 sati startala je utrka na 5 kilometara, a ovogodišnji pobjednik utrke je bio Andrej Mikelj iz Slovenije te u ženskoj kategoriji Nika Svetec iz AK Fit. U glavnoj utrci na 10 km uvjerljivo je pobijedio Andrej Hladnik, trkač AK Varaždin koji je istrčao rekord staze s rezultatom 34:50, u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Simona Jambrošić iz istoimenog kluba. Svim trkačima po dolasku na cilj ove jedinstvene utrke dame u krinolinama uručile su originalne medalje.

Organizator je bio atletski klub Varaždin, a jedan od suorganizatora muzej Dvor Trakošćan. Prema kazivanju samih trkača, ovo je jedna od najbolje organiziranih utrka čime se ova zanimljiva staza, unatoč isušenom jezeru, osim kao ugodna šetnica potvrdila i kao atraktivno te popularno trkalište. Nakon utrke, trkači kao i mnogobrojni posjetitelji razgledali su i sam dvorac.

Još da napomenemo, ovaj događaj dio je projekta "Historic Trails Cup" koji objedinjuje šest utrka i spaja duh prošlosti i sport. To je natjecanje u kojem se godišnje kroz šest utrka diljem Varaždinske županije dočarava, uz kostimirane sudionike, ugođaj prošlosti, što posljednjih godina postaje pravi turistički hit.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.