Ministarstvo zdravstva o koronavirusu i mogućnostima da dođe u Hrvatsku

Kina

Krizni stožer Ministarstva zdravstva koji čine Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, Sanitarna inspekcija, Granična policija i Agencija za zračni promet predstavio je mjere prevencije pojavi li se koronavirus - nova zarazna bolest koja se širi svijetom. Kažu, sve hrvatske službe spremne su za moguće pojavljivanje virusa u Hrvatskoj.

Od koronavirusa virusa do sada je umrlo najmanje 80 ljudi, a zaraženo je više od 2 744 osoba. Stoga je na konferenciji za medije Ministarstvo zdravstva predstavilo mjere prevencije širenja koronavirusa.

- WHO nije proglasio situaciju od međunarodnog značaja, nije proglašena međunarodna kriza. Kina se pokazala vrlo transparentna. Riječ je o 1320 osoba kod kojih je bolest potvrđena, 23 su potvrđene izvan Kine, radi se o sporadičnim slučajevima. Od toga imamo 240 osoba s teškim kliničkim simptomima, a 41 osoba je preminula. Umiru starije osobe. WHO naglašava potrebu zemalja da se pripreme. Vrlo važno je znati individualne mjere. HZJZ je napravio materijale. U ovom momentu napravljeno je sve što treba napraviti, rekla je Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz HZJZ također su izjavili i da od pojave koronavirusa imaju vrlo kvalitetnu epidemiološku službu te da su odmah poduzeli mjere koje su primjerene.

- Ostvarili smo cijeli niz kontakata, imamo i dokumente koji su potrebni za eventualnu pojavu virusa u Hrvatskoj, rekli su HZJZ-a i dodali da se pripremaju i za situaciju da bolest uđe u Hrvatsku. Na konferenciji je rečeno i da je državni inspektorat 24 sata u kontaktu s graničnom inspekcijom.

Virus sličan gripi, ali s većom smrtnošću

Što se tiče karakteristika koronavirusa, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić je kazao da se koronavirus ne širi efikasno kao gripa, ali im je klinička slika slična.

- S tim da ovdje više dominiraju respiratorni simptomi nego kod gripe. To su jako rani podaci. Smrtnost je veća kod koronavirusa. Vjerojatnost da virus stigne u Hrvatsku ovisi o međunarodnom prometu. Hrvatska nema izravne letove, no ne može se isključiti da zaraza dođe iz neke druge države, rekao je Kaić.

 Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/577437/ministarstvo-zdravstva-o-koronavirusu-i-mogucnostima-da-doe-u-hrvatsku

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.