Na blokiranom kruzeru i pet osoba iz Hrvatske

Na blokiranom kruzeru i pet osoba iz Hrvatske

Broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na 170. Od 7730 zaraženih, više od 1230 osoba u kritičnom je stanju. Još je 12.167 suspektnih. Od ukupnog broj smrtnih slučajeva, 162 zabilježena su u epicentru epidemije, u pokrajini Hubei.

Virus, koji se u međuvremenu pojavio u cijeloj zemlji, proširio se diljem svijeta. Tako je 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima su Japan, Njemačka, Francuska, Tajvan i Vijetnam.

Zbog koronavirusa na kruzeru blizu Rima blokirano 7000 ljudi

Oko 7000 osoba, od kojih oko 6000 putnika, blokirano je na kruzeru u luci Civitavecchia blizu Rima zbog dva slučaja sumnjiva na koronavirus, doznaje se  od zdravstvenih vlasti i kompanije Costa Crociera.

- Rano ujutro nas je pozvalo Ministarstvo zdravlja i poslali smo na brod tri liječnika da uzmu uzorke, rekla je glasnogovornica zdravstvenog centra Civitavecchie. Glasnogovornik Costa Crociere je potvrdio agenciji France presse da se na brodu nalazi oko 6000 putnika, dok su ostali članovi posade.

Uzorci će biti analizirani u rimskoj bolnici za zarazne bolesti Spallanzani, a rezultati bi trebali biti poznati poslijepodne.

Na kruzeru pet hrvatskih državljana

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je putem Veleposlanstva RH u Rimu zaprimilo potvrdu da se na talijanskom kruzeru Costa Smeralda, tvrtke Costa Crociere, nalazi i pet hrvatskih državljana.

Ministarstvo je putem Veleposlanstva  Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere te će o daljnjim detaljima pravovremeno obavještavati.

Dojava o sumnjivim simptomima kašlja i visoke vrućice

Liječnik na kruzeru Costa Smeralda je javio rano u četvrtak talijanskim lučkim vlastima da se na brodu nalazi kineski par i da žena ima sumnjive simptome kašlja i visoke vrućice. Costa Crociera je u priopćenju potvrdila da je aktivirala sanitarni protokol zbog jednog sumnjivog slučaja turistice iz Macaa na Costi Smeraldi. Žena ima 54 godine i stavljena je u izolaciju, kao i njezin partner.

Par je stigao u Milano 25. siječnja iz Hong Konga, zatim se ukrcao na brod u Savoni, kojim je putovao u Barcelonu i Marseille, prenose talijanski mediji.

Prvi slučajevi koronavirusa u Indiji i na Filipinima, Rusija zatvorila granicu

Indijska vlada priopćila je da je riječ o studentu sa Sveučilišta Wuhan u Kini. Stabilno je i nalazi se u izolaciji u bolnici, dodaje se u priopćenju.

Na Filipinima se radi se o Kineskinji (38) koja je stigla iz Wuhana 21. siječnja. Zadržana je u bolnici, a zasad nema simptome bolesti, rekao je ministar zdravstva Francisco Duque.

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je odluku o zatvaranju granice s Kinom, duge 4250 kilometara, u borbi protiv širenja koronavirusa iz Wuhana od kojeg je umrlo 170 ljudi, javljaju ruski mediji. Rusija će također od četvrtka privremeno prekinuti izdavanje elektronskih viza kineskim državljanima, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. 

Troje Japanaca od 206 evakuiranih iz Wuhana zaraženo koronavirusom

Troje od 206 Japanaca prevezenih u Japan u srijedu iz Wuhana zaraženo je koronavirusom, a dvoje je odbilo testiranje, objavile su u četvrtak japanske vlasti.
- Te su tri osobe u bolnici u Tokiju, u dijelu posebno pripremljenom za prihvat bolesnika zaraženih koronavirusom, rekao je premijer Shinzo Abe u parlamentu. Ukupno je 15 ljudi, od 206 koji su se vratili u Japan, hospitalizirano.

● U Klinici "Fran Mihaljević" pripremljena soba za zaražene koronavirusom
 Kod Kineskinje u Puli posumnjalo se na koronavirus
 Državljanin Srbije zaražen koronavirusom?


Zbog krize u vezi s koronavirusom, Europska komisija zatražila je od Hrvatske, koja predsjeda EU-om, hitno sazivanje konferencije na ministarskoj razini, koja bi se mogla održati u petak ili ponedjeljak u Bruxellesu.

U središtu epidemije, gradu Whanu, i dalje je četvero hrvatskih državljana koji čekaju povratak u domovinu.

Sastaje se Odbor za hitne slučajeve WHO-a

Danas će Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije ponovno razmotriti proglašenje međunarodne zdravstvene krize.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da ta organizacija duboko žali što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlotjednih izvješća ocijenila umjerenim umjesto visokim.

- Cijeli svijet mora biti na oprezu, cijeli svijet mora djelovati, izjavio je u srijedu u Ženevi Michael Ryan, direktor Programa za izvanredne zdravstvene situacije  WHO-a.
- Oni poduzimaju izvanredne mjere suočeni s golemim izazovom, rekao je Ryan, misleći na Kinu.

Aviokompanije otkazuju letove prema Kini

Tijekom noći sve većem broju zrakoplovnih kompanija koje su otkazale neke ili sve letove prema Kini pridružili su se Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo. 

IKEA i Google zatvorili svoja vrata u Kini u strahu od koronavirusa

Zbog straha od koronavirusa IKEA je danas privremeno zatvorila sve svoje trgovine u Kini, a Google podružnice u Kini, Hong Kongu i na Tajvanu.

Odluka o zatvaranju svih 30 prodavaonica IKEA-e slijedila je nakon najave te najveće svjetske trgovine namještaja u srijedu da zatvara polovinu svojih trgovina i skraćuje radno vrijeme.

Podružnice Googlea zatvorene su u povodu proslave kineske Nove godine i ostat će zatvorene do daljnjega, objavili su mediji. Google je savjetovao zaposlenicima koji su trenutačno u Kini te onima kojima se rodbina vraća iz Kine, da se vrate što prije i rade od kuće najmanje 14 dana od dana povratka.

Kineski nogometni savez također je objavio da odgađa utakmice kineskog prvenstva zbog koronavirusa.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/578228/raste-broj-umrlih-aviokompanje-otkazuju-letove-tvrtke-zatvaraju-urede

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.