Capak za HRT: Hrvatska prva u Europi uvela mjere aktivnog zdravstvenog nadzora

Capak za HRT: Hrvatska prva u Europi uvela mjere aktivnog zdravstvenog nadzora

Doktor Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da je Hrvatska 3. veljače uvela mjere aktivnog zdravstvenog nadzora povratnika iz zaraženog područja koronavirusom te svih koji su bili u kontaktu s oboljelima. 

- Granična policija osobe koje ulaze u Hrvatsku pita odakle dolaze. Ako osoba dolazi iz zaraženog područja, granični policajac je šalje graničnoj sanitarnoj inspekciji koja izdaje nalog za provođenje aktivnog zdravstvenog nadzora. To znači da će 14 dana pacijent svaki dan biti u kontaktu s epidemiološkom službom i mjeriti temperaturu. Ako ima simptome, testira se na koronavirus, rekao je Cepak.

HZJZ je i prije uvođenja tih mjera kontaktirao Ministarstvo unutarnjih poslova i dostavilo im pisanu proceduru. Prva proba bila je već 2. veljače kada se u Hrvatsku iz zaraženog područja vratila Anamarija Matušek.

Na pitanje mogu li sanitarni inspektori na granicama kontrolirati situaciju s koronavirusom Capak je odgovorio da postoji mogućnost da im pridruže i drugi sanitarni inspektori. Postoji mogućnost i da se smanji broj graničnih prijelaza. Naglasio je da blokadu granice Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje i smatra je neučinkovitom mjerom jer tada počinju "cvjetati" ilegalni ulasci.

- Mi smo prva europska država koja je uvela aktivni zdravstveni nadzor. Budući da je RH predsjedateljica Vijećem EU-a, naša Vlada i ministar komuniciraju s drugim državama, a u petak smo imali povijesnu telekonferenciju u Bruxellesu ministara zdravstva na temu koronavirusa. Sljedeći četvrtak kada naš ministar bude predsjedao neformalnim sastankom ministara zdravstva donijet će se ujednačene mjere na mjestima ulaska u EU. U tom dokumentu, koji je u pripremi, izražava se zabrinutost zbog činjenice da je većina zaštitne opreme i aktivnih supstanci za lijekove iz Kine, rekao je Cepak.

Na pitanje treba li Hrvatska uvesti karantenu, rekao je da je zasad samo SAD uveo karantenu, a da su, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za sada dovoljne mjere aktivnog zdravstvenog nadzora.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/581035/capak-za-hrt-hrvatska-prva-u-europi-uvela-mjere-aktivnog-zdravstvenog-nadzora

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.