Bioslični lijekovi učinkovita su i sigurna terapijska opcija koja omogućava liječenje većem broju pacijenata

Bioslični lijekovi učinkovita su i sigurna terapijska opcija koja omogućava liječenje većem broju pacijenata

U okviru HUP-Udruge proizvođača lijekova osnovana je Radna skupina za biosimilare koja okuplja gotovo sve proizvođače biosličnih lijekova (biosimilara) prisutnih u Hrvatskoj, a za voditelja Radne skupine izabran je Igor Haralović, direktor Sandoz d.o.o.

Ciljevi osnivanja Radne skupine za biosimilare su unaprjeđenje zdravstvene skrbi kroz brigu o pacijentima i doprinos održivosti zdravstvenog sustava korištenjem potencijala biosličnih lijekova.

Biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih teških i po život opasnih bolesti, poput karcinoma i imunoloških bolesti. Za naglasiti je da su se bioslični lijekovi pokazali kao jednako sigurna i učinkovita terapijska opcija kao i njihovi referentni biološki lijekovi i to ne samo u kliničkim ispitivanjima već i nakon njihove primjene kroz dugi niz godina, odnosno, u stvarnoj kliničkoj praksi. Bioslični lijekovi izuzetno su dobro prihvaćeni i koriste se širom Europske unije te se u većini slučajeva najveći broj pacijenata u najrazvijenijim zemljama Europske unije liječi upravo njima. Udio biosimilara u Norveškoj je preko 90%, u Njemačkoj preko 70%, dok je u Hrvatskoj za sada tek 28%.

„Kao odgovorni dionici zdravstvenog sustava imamo društvenu odgovornost iskoristiti sve potencijale terapijskih mogućnosti biosličnih lijekova za dobrobit i naših pacijenata i zdravstvenog sustava. Osiguravanjem veće dostupnosti biosličnih lijekova hrvatskim pacijentima liječenje se omogućava većem broju pacijenata, ali se i pridonosi stabilnosti i dugoročnoj održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Industrija biosimilara okupljena u HUP-u želi sustavu i pacijentima ponuditi cjelovita rješenja i biti partner i podrška.“ – izjavio je povodom osnivanja Radne skupine njen voditelj, Igor Haralović, direktor Sandoz d.o.o.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.