HAK: Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i ostalim europskim državama?!

PROMET

Hrvatski autokub HAK na svojim web stranicama donosi sve što vas može zanimati vezano uz prometna ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i ostalim europskim državama: 

Donosimo vam sve aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj i susjednim državama te ćemo ih obnavljati s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana...koronaviruspromet 

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Donosimo vam aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama. Obnavljat ćemo ih s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana…Najanovije mjere (ponedjeljak) označavat ćemo masnim (bold) slovima.Prema naputku MUP-a sve vozače teretnih vozila koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz smjera Slovenije molimo da se upute na sljedeće granične prijelaze: Macelj, Bregana, Rupa, Pasjak i Plovanija gdje će biti veći broj sanitarnih inspektora kako bi se ubrzao prijelaz granice.

NA HRVATSKO-SLOVENSKIM GRANICAMA DUGI REDOVI I PRAVILA ZA GRAĐANE KOJI ULAZE U HRVATSKU

Na granici sa Slovenijom duge su kolone za putnička vozila autobuse i kamione.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad  Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.
Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.  Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.
Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku da strojovođe i nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Istima će biti izdano rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Na poziv poslodavca moći će izaći iz samoizolacije u svrhu obavljanja poslova prijevoza u željezničkom prometu, a po završetku dužni su se vratiti u samoizolaciju. Poslodavac je dužan strojovođama  i nužnom popratnom vlakopratnom osoblju osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.

Od subote je na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu. Svi poslodavci koji imaju više od pet zaposlenih dužni su osigurati karantenu/samoizolaciju unutar svojih poslovnih objekata sukladno propisanoj mjeri o samoizolaciji.

ULAZ IZ BOSNE I HERCEGOVINE U HRVATSKU: SAMOIZOLACIJA!

Svi hrvatski građani koji ulaze u Hrvatsku iz BiH moraju u 14-dnevnu izolaciju.Mediji u BiH javljaju da je dogovorom ministara Slovenije i Hrvatske omogućen tranzit opskrbnih kamiona iz Italije koji će pod policijskom pratnjom biti provedeni kroz Sloveniju i Hrvatsku prema BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Svi građani BiH koji će od 16. ožujka od šest sati ujutro ulaziti u tu državu idu u 14-dnevnu izolaciju.

SLOVENIJA ZATVARA PRIJELAZE I UKIDA JAVNI PRIJEVOZ

Zatvoreni su svi manji granični prijelazi s Italijom. Otvoreni ostaju Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok i Škofije.Slovenski mediji javljaju da će od ponedjeljka biti obustavljen cijeli javni prijevoz (autobusi i vlakovi). Obustavljen je zračni prijevoz.

CRNA GORA  ZATVORILA JE GRANICE ZA STRANCE

Crna Gora zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore.

Zatvaranje graničnih prijelaza prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prijelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik. Prema Hrvatskoj otvoren je granični prijelaz Debeli Brijeg.

MAĐARSKE MJERE

Mađarska vlada je i službeno potvrdila da zabranjuje ulaz u državu talijanskim, kineskim, južnokorejskim i iranskim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima.Rumunjska je zatvorila granične prijelaze s Mađarskom: Battonya – Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

ITALIJA JE CRVENA ZONA

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Također, na slovenskoj granici s Italijom u tijeku je kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući. Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

PREKID TRAJEKTNOG PROMETA S ITALIJOM

U koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije donijela je Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije koronavirusa. Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

AUSTRIJA PODUZIMA MJERE

Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus. Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu. Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja. Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja. Prekinut je željeznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Venecije, Milana i Beča.

Austrija je pozvala sve svoje državljane da se vrate iz Italije.

U Austriji se u ponedjljak uvodi ograničenje kretanja za sve osobe. Dopušteno je samo odlaziti po namirnice, izlaziti van u svrhu pomoći drugim osobama te obavljati poslove koji ne mogu biti odgođeni. Svi građani koji nemaju adresu stanovanja u Tirolu morju napustiti tu pokrajinu. Prorijedit će se broj vlakova koji voze u domaćem prometu.

U SRBIJU NE MOGU ULAZITI STRANI DRŽAVLJANI

U Srbiji je uvedeno izanredno stanje – zabranjen je ulazak svim stranim državljanima u zemlju – osim diplomatskom osoblju.

Prema Mađarskoj i Rumunjskoj su za cestovni promet zatvoreni prijelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2. Granični prijelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci. Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi – Prohor Pčinjski i Goleš – Golema Crcorija, prema Crnoj Gori – Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BIH – Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik-stari most i Jamena – skelski prijevoz. Prema Hrvatskoj su zatvoreni prijelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (riječni) Berkasovo i Vajska – skelski prijelaz. Unutarnji granični prijelazi koji su privremeno zatvoreni – Beograd – riječni i zračni, Morava i Vršac.

ALBANIJA JE ZATVORILA GRANIČNI PRIJELAZ S CRNOM GOROM

Albanija je jutros u šest sati zatvorila granični prijelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prijelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

ŠVICARSKA JE ZATVORILA DIO GRANIČNIH PRIJELAZA S ITALIJOM

Švicarska je dugo čekala na zatvaranje graničnih prijelaza s Italijom jer, osim ostalog, između te dvije države dnevno kola čak 70.000 radnika, a od toga 4000 u zdrvstvenom sektoru. Međutim, odluka je ipak donešena. Zatvoren je dio prijelaza, a ostali su još otvoreni. Zatvoreni su prijelazi: Pedrinate – Chiasso strada (Ponte Chiasso), Ponte Faloppia – Novazzano Brusata (Bizzarone), Chiasso strada, Novazzano Marcetto – Novazzano Brusata (Bizzarone), Chiasso strada, San Pietro di Stabio – Stabio Gaggiolo, Ligornetto Cantorn – Stabio Gaggiolo, Arzo – Stabio Gaggiolo, Brusino Arsizio, Ponte Cremenaga – Fornasette o Ponte Tresa, Cassinone – Fornasette, Indemini – Dirinella.

DANSKA I ESTONIJA SU ZATVORILE GRANICE

U Dansku i Estoniju se više ne može ući ako niste građani tih zemalja.

SLOVAČKA JE ZATVORILA GRANICE

Granice je zatvorila Slovačka za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA JE ZATVORILA GRANICE

Granice je u potpunosti zatvorila Češka za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

POLJSKA OD NEDJELJE IMA NOVI REŽIM ULASKA U ZEMLJU

Od nedjelje Poljska ne dopušta ulazak onima koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

RUSIJA ZATVARA GRANICU PREMA POLJSKOJ

Rusija je zatvorila granicu prema Poljskoj i mali dio kopnene granice prema Norveškoj za sve koji nisu građani te države. Svi građani koji ulaze u Moskvu moraju u 14-dnevu karantenu

NJEMAČKA ZATVARA GRANICE

Njemačka zatvara granične prijelaze prema Švicarskoj, Austriji, Francuskoj te zemljama Beneluxa. Teretni promet će i dalje propuštati.

BBC izvještava da su Nijemci odlučili zatvoriti granice kako bi kontrolirali koronavirus, ali i zbog kupaca iz okolnih regija susjednih država, koji su ispraznili police trgovina u njemačkim trgovinama…

ČIŠĆENJE VOZILA

U svijetu su popularne car sharing usluge i, nakon izbijanja epidemije koronvirusa, mnogo se raspravlja o njime, odnosno automobilima u kojima se dnevno izmjenjuje više vozača. Koda nas je car sharing rijetka pojava. Međutim, mnogo je automobila u tvrtkama u kojima se vozi više ljudi ili ih koristi više vozača.

Njemačke studije pokazale su da koronavirus može preživjeti na plastici čak i do devet dana, a na metalnim površinama i do pet dana. Dobro bi bilo uza se uvijek imati sredstvo za dezinfekciju, alkohole izopropanol ili metanol pa dobro očistiti sve ručke, upravljač, mjenjač, funkcijske tipke te retrovizor vozila u koji sjedate nakon druge osobe.

HAK https://revijahak.hr/2020/03/16/koronavirus-kakva-su-prometna-pravila-u-susjednim-zemljama-slovenija-na-granici-s-italijom-uvodi-poseban-rezi/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.