Beroš: Osim u KB Dubrava, respiracijski centri ustrojavaju se i u Rijeci, Splitu i Osijeku

beroš

Od jutros nema novopotvrđenih osoba zaraženih koronavirusom, a jedna je ženska osoba danas puštena kući pa su u Hrvatskoj dosad četiri osobe izliječene od koronavirusa, objavio je u ponedjeljak popodne ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožer civilne zaštite."Od jutros nemamo novopotvrđenih bolesnika i dobra je vijest da je  jedna dama otpušten iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, tako da imamo četiri oporavljena bolesnika. Ako bi se poigrali statistikom, što nije relevantna riječ jer se radi o malim brojevima, to predstavlja sedam posto oporavljenih bolesnika. To je kao kuriozitet, ali premali su brojevi da bi mogli zaključivati", rekao je Beroš.
 
U tijeku je 880 testova, među kojima je još 25 koji nisu dovršeni. Pod nadzorom je 9598 osoba. 
"Ono što treba istaknuti da su vrijedni djelatnici Hitne medicinske pomoći dosad izvršili 258 intervencija za bolesnika sa sumnjom na COVID-19 i na tome im se zahvaljujem", kazao je Beroš.
 
Grad Zagreb ustrojio šest ambulanti - telefon 0800-9999
 
Dodao je kako se, osim u KB Dubrava, respiracijski centri ustrojavaju i u Rijeci, Splitu, Osijeku, kojima se zahvaljuje na trudu, kao i Gradu Zagrebu koji je ustrojio šest ambulanti za bolesnike sa sumnjom na koronavirus u okviru primarne zdravstvene zaštite, po dvije ambulante u svakom od tri doma zdravlja. One će raditi od 0-24 sata, a broj telefona na koji se građani mogu javiti je 0800- 9999. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je trenutno pod  nadzorom 630 kontakata oboljelih te su u tijeku intenzivni epidemiološki izvidi u KB Dubrava, KBC Zagreb i Klinici za infektivne bolesti. 
"Kontaktirali smo sve osobe koje su bile ili su mogle biti u kontaktu s oboljelima. Oni su klasificirani na one koji trebaju biti u samoizolaciji i na one kod kojih se postavlja se sumnja i one kod kojih ne prijeti nikakva opasnosti mogu normalno sa aktivnostima", rekao je Capak.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako je u toj ustanovi jedna osoba srednje teško bolesna, svi ostali su lakše a nitko nije životno ugrožen.  
Nakon jučerašnjih sumnji na koronavirus među zaposlenima u toj ustanovi, Markotić je rekla kako su obavljena testiranja i da nitko u Klinici nije zaražen. 
"Kontakt je bio s liječnikom s Rebra, dio naših liječnika i dio iz drugih ustanova bili su u kontaktu s liječnikom. Njih šest je stavljeno u samoizolaciju, a ostali nisu identificirani kao bliži kontakti. Svima su uzeti brisevi na testiranje. Oni koji su bili jučer, tijekom prošle noći i danas su negativni, a još jedan dio se testira. Nitko od djelatnika u Klinici za infektivne bolesti nije zaražen zasad niti ima pozitivan nalaz, niti od onih koji su bili u kontaktu ima jasne simptome", rekla je Markotić.
 
Što se tiče više mjesta za testiranja, kazala je kako se još radi koordinacija oko toga, a uz Kliniku za infektivne bolesti i HZJZ danas su prvi testovi napravljeni u zagrebačkom Nastavnom zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Također se razgovara i o uspostavi još nekog punkta u Zagrebu.
 
Kazne za one koji se ne pridržavaju samoizolacije
 
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je kako je od subote do danas primljeno 45 dojava o nepridržavanju samoizolacije. 
"Jučer i danas preko 20 ljudi je u analizi. Po Zakonu o državnom inspektorati i zakonu o  općem upravnom postupku išli smo s prekršajnim nalozima u iznosi od 8000 kuna i drugom kaznom koje se zove Rješenje o izvršenju rješenja gdje je početna kazna 30.000 kuna. Sljedeća 60.000, a ona treća 120.000 kuna", kazao je Mikulić te pozvao sve da se drže rješenja o samoizolaciji.
 
U funkciji 19 karantena
 Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut izvijestio je kako djelatnici tog sustava organizirali 56 karantena, a trenutno vode njih 19 koji su u funkciji. 
"Zahvalio bih se i pohvalio rad granične i prometne policije, koji su organizirali i proveli kroz Hrvatsku 11 konvoja sa 467 kamiona prema krajnjim destinacijama izlaska izvan naših granica", rekao je. 
Nacionalni stožer, rečeno je, daje preporuke o mjerama koje poduzima lokalna samouprava, a koje se tiču rada kafića, trgovina itd. 
"Grad Zagreb uputio zahtjev odnosno svoju odluku na mišljenje Nacionalnom stožeru. Zasad takvog odobrenja nema. Nacionalni stožer daje preporuku i ako odluka županijskih i lokalnih stožera nije su skladu mi to ne odobravamo", rekao je Trut.
 
Rečeno je i kako se studenti koji studiraju izvan prebivališta i ne mogu do svog izabranog liječnika mogu za pregled obratiti u ambulante primarne zaštite i lokalnog zavoda za javno zdravstvo te liječnicima školske medicine u mjestu gdje studiraju.
 
Izvor: Hina /Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.